Δρακόντεια μέτρα εν όψει της πορείας για το Πολυτεχνείο

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 13:15
UPD:15:40
FOSPHOTOS/Manolis Tsafos
A- A A+

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας εν όψει της πορείας με την οποία κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τη 1.00 μ.μ. και στις 15.00 αναμένεται να ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, με περίπου 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός.

Από το πρωί εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν στο χώρο του Πολυτεχνείου προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης του 1973. Η πόρτα του Πολυτεχνείου καλύφθηκε από κόκκινα γαρίφαλα, αλλά και από ζωγραφιές παιδιών που συμμετείχαν με τους γονείς τους στις εκδηλώσεις μνήμης, ενώ στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι φορέων, κομμάτων και σωματείων εργαζομένων.

Το μεσημέρι, στεφάνι κατέθεσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση και Ιάσωνα Καλαθά. «Θυμάμαι την εξέγερση του Νοέμβρη, τους αγώνες του λαού μας. Ενθαρρύνουμε και τιμάμε τους αγώνες του σήμερα για μια νέα μεταπολίτευση, έτσι ώστε ο λαός μας να φύγει από την κατάντια που τον έχουν σπρώξει. Τιμάμε τους αγώνες που είναι για τη μνήμη απέναντι στη λήθη», δήλωσε ο κ. Βούτσης.

Εξάλλου, σε κατάθεση στεφάνου προχώρησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Γιάννη Μοίρα και αντιπροσωπεία του Συντονιστικού της νεολαίας του Κινήματος. «Το Πολυτεχνείο ζει. Και μας οδηγεί σε νέους αγώνες. Και σε νέες κατακτήσεις. Ενάντια στην ξενοκρατία, στην υποτέλεια και στο ξεπούλημα που πρεσβεύουν η συγκυβέρνηση, η Τρόικα, οι ξένοι δανειστές και οι τοκογλύφοι» δήλωσε ο κ. Μοίρας.

Στον χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι άπαξ κερδίσαμε (...) Θέλω να πω στους νέους και τις νέες ότι τα 'λάικ', τα 'τουίτ' και τα 'ποσταρίσματα' δεν είναι αρκετά».

Υπενθυμίζεται ότι κλειστός από τις 12 το μεσημέρι, είναι με εντολή της Αστυνομίας ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο, ενώ από τις 14.00 θα κλείσουν και οι σταθμοί Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής και Αμπελόκηποι.

NAFTEMPORIKI.GR

Κλειστοί θα είναι επίσης πολλοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας για τη διευκόλυνση διέλευσης της πορείας, ενώ θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις ορισμένων λεωφορείων και τρόλεϊ έως τα ξημερώματα της Τρίτης.

Θεσσαλονίκη: Φοιτητές εμπόδισαν τον πρύτανη του ΑΠΘ να καταθέσει στεφάνι

SOOC/KONSTANTINOS TSAKALIDIS

Σε αστυνομικό κλοιό διεξάγονται και οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου το απόγευμα προγραμματίζονται συγκέντρωση και πορείες προς το προξενείο των ΗΠΑ στην οδό Τσιμισκή.

Νωρίτερα, σήμερα φοιτητές στη Θεσσαλονίκη δεν επέτρεψαν στον πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Πολυτεχνείου.

Ο πρύτανης προσήλθε νωρίς το πρωί, πολύ πριν από την προγραμματισμένη ώρα για τις καταθέσεις στεφανιών, ωστόσο μόλις πλησίασε στο μνημείο, μια ομάδα από τους φοιτητές που ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο τον εμπόδισε να προχωρήσει. Ο πρύτανης αποχώρησε, χωρίς να δοθεί άλλη έκταση στο περιστατικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή