Πρωτόκολλο Ρωσίας - Ε.Ε. για τη διευθέτηση ζητήματων εν όψει διεύρυνσης

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 13:03
UPD:13:38
A- A A+

Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σε ένα πρωτόκολλο για τη διευθέτηση των θεμάτων που αφορούν τη διεύρυνση της Ε.Ε., ανακοίνωσε ο ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Γκέρμαν Γκρεφ, μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε μα αντιπροσωπεία της Ε.Ε..

«Οι συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε, ικανοποιούν αμφότερες τις πλευρές», δήλωσε ο κ. Γκρεφ, παρουσία του ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Εμπορίου, Πασκάλ Λαμύ.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαμύ, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα δοθούν στη δημοσιότητα από τον ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος έφθασε σήμερα στη Μόσχα, μαζί με άλλα επτά μέλη της Επιτροπής.

Μία από τις κυριότερες ανησυχίες της Μόσχας έναντι της διεύρυνσης της Ε.Ε. με την ένταξη των δέκα νέων κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, ήταν η επέκταση της Συμφωνίας Συνεργασίας που συνδέει τη Ρωσία με την Ε.Ε. και στις νέες χώρες-μέλη. Η Μόσχα ζήτησε αποζημιώσεις για την απώλεια των προνομιακών εμπορικών δασμών λόγω της ένταξης των χωρών αυτών στην Ε.Ε..

Δύο από τα κυριότερα σημεία διαφωνίας ήταν το ζήτημα της διακίνησης των εμπορευμάτων από το ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ στην υπόλοιπη Ρωσία και αυτό της προάσπισης των δικαιωμάτων των ρωσικών μειονοτήτων σε Λετονία και Εσθονία. Σε αμφότερα τα ζητήματα οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.

Το πρωτόκολλο της συμφωνίας θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ε.Ε. στις 27 Απριλίου στο Λουξεμβούργο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή