Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 10:34
UPD:10:36
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, η κυβέρνηση μοιάζει χαμένη στην εσωστρέφεια που προκαλείται στο εσωτερικό της από την πιθανότητα να χαθεί το κρίσιμο Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και η αξιολόγηση να παραμείνει ανοιχτή και μετά τα τέλη του έτους, με συνέπεια την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, υπάρχει μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των δανειστών ειδικά στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, το οποίο η πλευρά της τρόικας το ανεβάζει άνω των 2 δισ. Για τους δανειστές παραμένουν «ανοιχτά» και μία σειρά από θέματα σε κρίσιμους τομείς όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, οι απολύσεις στο δημόσιο κ.ά..

Για το ίδιο στέλεχος, το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου «μοιάζει χαμένο» ίσως όχι στο θέμα της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά στην συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας θα πάει στις διαδικασίες εκλογής ΠτΔ με ανοιχτό το μείζον θέμα της συμφωνίας για την επόμενη μέρα της χώρας με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Από σήμερα ξεκινά η εβδομάδα προϋπολογισμού με δεδομένο ότι μέχρι τέλους της εβδομάδας η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015 στη Βουλή.

Ένας προϋπολογισμός που φέρει το «βαρύ» φορτίο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3% με αποτέλεσμα η τρόικα να βλέπει δημοσιονομικό κενό και η κυβέρνηση να απαντά ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα και ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα υπάρχουν πολλά στελέχη εντός της κυβέρνησης που θεωρούν ότι θα έπρεπε να δοθεί μια μάχη ώστε να μειωθεί η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και την ύστατη ώρα.

Με δεδομένα τα παραπάνω η εσωστρέφεια επιστρέφει στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης στο πρόσωπο του ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη. Με αφορμή τη «λαθάρα» στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις πληθαίνουν οι φωνές βουλευτών που ζήτησαν ακόμη και την παραίτηση του κ. Χαρδούβελη. Το Μαξίμου απαντά ότι μετά την κίνηση του υπουργού να αναλάβει την ευθύνη δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ειδικά όταν η διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο.

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε τόσο κρίσιμη φάση «δεν γίνεται να υπάρχει τέτοιο κλίμα στην κεφαλή του πιο κρίσιμου υπουργείου και να αποδυναμώνεται ο κ. Χαρδούβελης».

«Πυροβολούμε τα πόδια μας», ήταν η δήλωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, ενώ η Φ. Πιπιλή έκανε λόγο για «δύο αυτογκόλ και τα δύο στον ΕΝΦΙΑ» που «πρέπει να οδηγήσουν σε απομάκρυνση τους υπαίτιους».

Την ίδια βέβαια ώρα, με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη το Εθνικό Τυπογραφείο δούλεψε και μέσα στο Σαββατοκύριακο για να πάρει ΦΕΚ η κρίσιμη όπως εξελίχθηκε τροπολογία των 100 δόσεων και των «κόκκινων» δανείων.

Η υπηρεσία δημοσίευσε στο ΦΕΚ τον νόμο 4307/2014 του υπουργείου Δικαιοσύνης δίνοντας τέλος σε μία «λαθάρα» τα «απόνερα» της οποίας, κατά πολλούς, θα μας απασχολήσουν και τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή