Η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα κλειδί για την εκλογή Προέδρου

«Τέλος στα εκλογικά σενάρια θα βοηθούσε σε επιτυχία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα»
Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014 11:48
UPD:11:52
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η εκλογή του νέου ανώτατου άρχοντα, μέσα σε κλίμα πολιτικής σταθερότητας, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

A- A A+

Για το Μαξίμου και την πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών η πολιτική σταθερότητα είναι το κλειδί το οποίο μπορεί να ξεκλειδώσει την προεδρική εκλογή.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα - παραμένει άγνωστο ακόμη πότε θα έρθει στην Αθήνα, η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτό θα γίνει από εβδομάδα - και η επίτευξη συμφωνίας για την προληπτική γραμμή στήριξης αναμένεται να αποκλιμακώσουν τα επιτόκια δανεισμού.

«Η εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και το οριστικό τέλος των  εκλογικών σεναρίων θα λειτουργήσει καταλυτικά στην εξίσωση αγορές - χρέος - δανειστές», λέει κυβερνητικό στέλεχος, ενώ μια περαιτέρω μείωση του χρέους «θα σημάνει το οριστικό τέλος της ελληνικής περιπέτειας».

Αυτό θα είναι το διακύβευμα και το «δέλεαρ» της κυβέρνησης και του Μαξίμου προς τους 300 και αυτό είναι το σενάριο στο οποίο καταλήγει αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις εισηγήσεις ακόμη και για προσφυγή στις κάλπες πριν την εκλογή νέου ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Ο κ. Σαμαράς, με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, αναφέρεται  στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, αλλά και στο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της χώρας. Δύο προϋποθέσεις τις οποίες συνδέει άμεσα με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το προφίλ της επόμενης μέρας.                   

Για το Μαξίμου η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα σημάνει τη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, βγάζοντας οριστικά τη χώρα από την κρίση. «Είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά είναι ο μοναδικός που περιγράφεται με σαφήνεια και βήμα-βήμα», λέει στέλεχος της κυβέρνησης.  

Και το πρώτο βήμα είναι η έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Για τους γνωρίζοντες, ασφαλιστικό, εργασιακά και πλειστηριασμοί βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η επίτευξη συμφωνίας σε αυτά τα τρία πεδία «ξεκλειδώνει» τη διαπραγμάτευση, μόνο που στην παρούσα φάση οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι, ενώ τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης μετά τη «λαθάρα» με τις 100 δόσεις είναι από εξαιρετικά περιορισμένα έως ανύπαρκτα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή