Απόλυτη επένδυση σε μια άνιση σχέση

«Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» από το Εθνικό Θέατρο
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 09:00
UPD:11:07
A- A A+

Η σύντομη ζωή του υπήρξε βίαιη και ταραχώδης, αλλά και πρωτόγνωρα δημιουργική. Ο σκηνοθέτης που, μέσα σε 13 χρόνια, κατάφερε να δημιουργήσει 41 ταινίες μεγάλου μήκους, ρεκόρ αξεπέραστο  στην ιστορία του κινηματογράφου, ο Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ (1945 - 1982), εμπνέει το Εθνικό Θέατρο.

Το διάσημο θεατρικό έργο, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον ίδιο τον Φασμπίντερ, αποτυπώνοντας τον ανεκπλήρωτο έρωτα μιας σχεδιάστριας μόδας για μια νεαρή γυναίκα, ο όποιος την οδηγεί στην απόλυτη παρακμή, «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου, στο Μικρό Rex, από τις 19 Νοεμβρίου.

Ισχυρό σοκ ανεκπλήρωτου έρωτα

Η Πέτρα Φον Καντ, καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας, πρόσφατα χωρισμένη από τον άντρα της, μετά από μια άτυχη συμβίωση, ερωτεύεται την Κάριν, ένα νέο κορίτσι, που, εκτός από ερωμένη, γίνεται και μοντέλο της. Η Πέτρα, εγκαταλείποντας τους πάντες γύρω της, επενδύει απόλυτα σε μια άνιση σχέση, καθώς η κοπέλα δεν μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα με εκείνη. Έτσι, αφού ξεκινήσει μια επιτυχημένη καριέρα, η Κάριν δεν θα αργήσει να την εγκαταλείψει και να επιστρέψει στον άντρα της. Για την Πέτρα φον Καντ, το σοκ είναι ισχυρό. Όμως, η εμπειρία αυτή θα της δώσει την ευκαιρία να αναθεωρήσει τις αντιλήψεις της για την αγάπη και για τους ανθρώπους που την περιβάλλουν. 

Από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της μεταπολεμικής Γερμανίας

Ανήκοντας στη γενιά των Γερμανών σκηνοθετών που, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αποτέλεσαν ένα κινηματογραφικό ρεύμα με την επωνυμία Νέος Γερμανικός Κινηματογράφος, ο Φασμπίντερ ήταν, επίσης, σκηνοθέτης του θεάτρου, ηθοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων. Μάλιστα, η σταθερή ενασχόλησή του με το θέατρο έχει σημαδέψει και την παρουσία του στον χώρο του κινηματογράφου, αφού η θεατρικότητα είναι ένα μορφολογικό χαρακτηριστικό πολλών ταινιών του.

Σκοτεινά αδιέξοδα μηδενιστικών διαστάσεων

Στις - σκοτεινών τόνων και μηδενιστικής διάστασης -  ταινίες του, οι ήρωες - άνδρες και γυναίκες, ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι - ζουν καταπιεσμένοι στο περιθώριο και, συχνά, βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης. Η ανθρώπινη φθορά, ο πόνος, η αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων, η βία σε όλες τις εκφάνσεις της και τα αδιέξοδα και με τραγική κατάληξη ερωτικά πάθη κυριαρχούν στα έργα του, τα οποία αποτελούν ένα σκληρό σχόλιο για την ηθική παρακμή της μεταπολεμικής Γερμανίας, για την κάθε είδους εξάρτηση, την εκπόρνευση, την προδοσία και την απιστία.

Με ωμότητα, αλλά και ιδιαίτερη ευαισθησία, αποτύπωσε το δράμα προσώπων, που εγκλωβίζονται και ασφυκτιούν μέσα στις εξουσιαστικές δομές της κοινωνίας και, τελικά, συντρίβονται από τις κοινωνικές προκαταλήψεις και την ανελέητη εκμετάλλευση, συναισθηματική ή υλική. Δίνοντας προσοχή στα προσωπικά αδιέξοδα των ατόμων, χωρίς να ενδιαφέρεται για την τεχνική τελειότητα, σκιαγράφησε με σκοτεινές αποχρώσεις το συλλογικό αδιέξοδο μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Αντιμέτωπος με τους δαίμονές του

Η ζωή του ήταν γεμάτη προβλήματα και ταραχές. Έπαιζε συνεχώς με τα άκρα και ερχόταν αντιμέτωπος με τους εσωτερικούς του, αλλά και τους εξωτερικούς δαίμονες. Η δυσκολία αποδοχής του σεξουαλικού του προσανατολισμού, η μοναχική και καταπιεσμένη ζωή ενός ομοφυλόφιλου άνδρα, οι αυτοκαταστροφικές τάσεις του και η σχέση του με τα ναρκωτικά, μετουσιώθηκαν στα έργα του. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 37 ετών, από υπερβολική δόση.

Tαυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, σκηνοθεσία - κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου, σκηνικά: Σταύρος Λίτινας, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, μουσική σύνθεση: Nalyssa Green, βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Παπαδοπούλου. Παίζουν: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Ρίκα Διαλυνά,  Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντζελα Μπρούσκου, Γιούλικα Σκαφιδά.

Πληροφορίες
Μικρό Rex - Σκηνή «Κατίνα Παξινού»: Πανεπιστημίου 48 - Αθήνα,  τηλ. κρατήσεων: 210 3305074, 210 5288170 - 171, 210 7234567. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 και 21:00, Κυριακή: 19:00. Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, κάθε Πέμπτη: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Εθνικού Θεάτρου, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς