Ξεπερνούν τις 1.000 οι κενές οργανικές θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής και με δεδομένη τη ροή συνταξιοδότησης, την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω και να φτάσουν περίπου τις 1240.
Όπως σημειώνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Κυριακόπουλος, στο νέο Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής (που συστήθηκε το 2011) αναφέρονται 3.950 οργανικές θέσεις εργασίας. Στο μεσοδιάστημα, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια μείωσε τον αριθμό αυτό σε 3.500 υπαλλήλους.
Σήμερα υπηρετούν 2.221 υπάλληλοι που στις αρχές του 2015 αναμένεται να περιορισθούν στους 2.000 λόγω των αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Οι υπάλληλοι αυτοί καλούνται να εξυπηρετήσουν τα 4,5 εκατ. κατοίκων του Λεκανοπεδίου σε υποστελεχωμένες -όπως σημειώνει- υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, προσθέτει, υπάρχουν 35 καθαρίστριες για 80 κτίρια. Η απουσία φυλάκων έχει ως συνέπεια η Περιφέρεια να νοικιάζει από ιδιώτες αποθήκες. Στο τμήμα Ανωνύμων Εταιρειών οι υπάλληλοι είναι τόσο λίγοι ώστε ένας υπάλληλος να καλείται να διαχειρισθεί τις υποθέσεις 1.500 εταιρειών.
Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεκμετάλλευτων υποδομών. Τα 5 ΚΤΕΟ της Περιφέρειας, που απέφεραν 10 εκατ. ευρώ ετήσια καθαρά έσοδα την τελευταία 10ετία με μόλις 100 άτομα προσωπικό, έκλεισαν πριν από περίπου δυο χρόνια.
Σήμερα, σημειώνει ο κ. Κυριακόπουλος, όχι μόνο δεν υπάρχουν αυτά τα έσοδα, αλλά επιπλέον για το ΚΤΕΟ Ελληνικού, όπου έχει κατασκευασθεί αποθήκη 1.700 τ.μ., γίνεται διαπραγμάτευση ώστε να το πάρει το ΤΑΙΠΕΔ.
Ρ. Δούρου: Ευθύνη της κεντρικής εξουσίας
Το θέμα απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου απέδωσε την ευθύνη για την κατάσταση στην κεντρική εξουσία.
«Αυτή η κατάσταση δεν έτυχε, αλλά πέτυχε. Συνειδητά η κεντρική εξουσία αφυδατώνει οικονομικά Δήμους και Περιφέρειες. Τους στερεί πόρους και προσωπικό. Τελικός στόχος είναι η απαξίωση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της Περιφέρειας Αττικής», είπε η περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι «πριν από 15 ημέρες θέσαμε στην κυβέρνηση ένα σαφές, δημόσιο, πολιτικό ζήτημα: της ζητήσαμε να δηλώσει εάν εγκρίνει προσλήψεις, τακτικού προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης, προσωπικού υγείας, συντήρησης κ.ά., έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η υποτυπώδης λειτουργία της Περιφέρειας με την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών της».
«Το ερώτημα παραμένει ακόμη αναπάντητο», σχολίασε η κ. Δούρου και ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να συναινέσει, ώστε να «ασκηθεί η μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση για την έγκριση 139 προσλήψεων γιατρών, μηχανικών, καθαριστριών, φαρμακοποιών, συντηρητών φυλάκων κ.ά.».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο συναίνεσε στην έγκριση των προσλήψεων, άσκησε, όμως, έντονη κριτική στο τρόπο διαχείρισης του θέματος από την περιφερειάρχη Αττικής. Όπως σημειώθηκε, οι ειδικότητες για τις οποίες αυτή τη στιγμή η κ. Δούρου προαναγγέλλει αίτημα προσλήψεων, αφορούν κυρίως τομείς των οποίων οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό ήρθαν στην επιφάνεια λόγω της επικαιρότητας -πλημμύρες, ιός Εμπολα και το θέμα της έγκρισης σύμβασης της Περιφέρειας Αττικής με ιδιωτική εταιρεία για την καθαριότητα των κτηρίων, που στη συνέχεια ματαιώθηκε.
Πηγή: ΑΜΠΕ