Κύπρος : Αντίστροφη μέτρηση για τα δημοψηφίσματα

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2004 07:24
A- A A+

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία μπαίνει η Κύπρος για τα αυριανά δημοψηφίσματα.

Υπέρ του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, τάχθηκε και το ΑΚΕΛ, μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των εγγυήσεων.

«Το «ΝΑΙ», με μικρή πλειοψηφία θα τορπίλιζε τη λύση, ενώ το «ΟΧΙ» θα φέρει αναβολή, ώστε η λύση να μην τιναχθεί στον αέρα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας.

«Ούτε στον κ. Φερχόϊγκεν ούτε σε κανέναν άλλο έχω δώσει υπόσχεση ότι θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε λύση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης. Εκτίμησε επίσης ότι θα υπάρξουν και νέες ευκαιρίες για τη λύση του προβλήματος, ενώ πρόσθεσε ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορεί να αναστραφεί.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, κατηγόρησε ευθέως την κυπριακή κυβέρνηση ότι παρενέβη προς τη Ρωσία για να παρεμποδίσει την έγκριση του αμερικανο-βρετανικού ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την ικανοποίησή του για το βέτο της Μόσχας, εξέφρασε ο Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Ο Θεός να ευλογεί τη Ρωσία, μας έσωσε από μία καταστροφή».

Ο Κόφι Ανάν δήλωσε ότι παρά το ρωσικό βέτο, το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στον κυπριακό λαό είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και γενικότερα η διεθνής κοινότητα, στηρίζει την προσπάθεια για να επιτευχθεί λύση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μετά την 1η Μαΐου. «Ολα έχουν ήδη συζητηθεί. Ο,τι θα μπορούσε να τύχει επεξεργασίας, έχει ήδη εξεταστεί. Δεν υπάρχει σχέδιο Β', δεν υπάρχει επιλογή της επιστροφής στη διαπραγμάτευση, ούτε σκέψη για νέα προσπάθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Πρόσθεσε ότι το ρωσικό βέτο δεν εκφράζει αντίρρηση ως προς την ουσία του ψηφίσματος, αλλά μόνο ως προς τη διαδικαστική πλευρά.

Σχολιάζοντας τέλος τις καταγγελίες περί περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον ότι ο κυπριακός λαός δεν γίνεται αποδέκτης όλου του φάσματος των απόψεων. Γιατί η κυπριακή τηλεόραση επιβάλλει - όπως είπε - περιορισμούς, στη μετάδοση δηλώσεων διεθνών παραγόντων για το σχέδιο.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Χαβιέρ Σολάνα, είπε ότι υπάρχει χρυσή ευκαιρία να επανενωθεί το νησί. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να αναλύσουμε τα νέα δεδομένα. Οσοι νομίζουν ότι θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, έως τίποτε να μην συνέβη, κάνουν τη λάθος ανάλυση, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στη Λευκωσία έγινε συνάντηση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων υποστηρικτών του «ΝΑΙ» στο Ledra Palace, ενώ εξεδόθη κοινή δήλωση υπέρ της λύσης, από τους κυρίους Αναστασιάδη, Βασιλείου, Μαρκίδη, Ταλάτ και Ακιντζί.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για κακό σχέδιο, που φτιάχνει - όπως είπε - ένα «μη κράτος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή