Βρετανία : Κίνδυνος επίθεσης της Αλ-Κάϊντα με χημικά

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2004 10:31
A- A A+

Για «συγκεκριμένη απειλή» επίθεσης της Αλ-Κάϊντα, με χημικά ή βιολογικά όπλα κατά της Βουλής των Κοινοτήτων, προειδοποίησσαν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την εσωτερική ασφάλεια (MI5), σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.

Η πληροφορία δόθηκε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, την περασμένη Δευτέρα, για την ανάγκη διάθεσης 1,3 εκατομμυρίων λιρών για την κατασκευή ενός μόνιμου προστατευτικού γυάλινου διαχωριστικού, ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και την αίθουσα που διατίθεται στο κοινό, για να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις.

Ο Πήτερ Χέιν, στέλεχος του Εργατικού κόμματος, ενημέρωσε τη Βουλή ότι η επικεφαλής της ΜΙ5, Ελίζα Μάνιγχαμ - Μπάλερ εξέδωσε «συγκεκριμένη προειδοποίηση», για το ενδεχόμενο επίθεσης με άνθρακα ή ρικίνιο στην «καρδιά της βρετανικής δημοκρατίας» και ζήτησε από τους βουλευτές να εγκρίνουν την τοποθέτηση ενός μόνιμου «γυάλινου διαχωριστικού», για την παρεμπόδιση επιθέσεων στη Βουλή. Οι βουλευτές μάλιστα ψήφισαν υπέρ της κατασκευής αυτού του διαχωριστικού.

«Η Αλ-Κάϊντα και διάφορα συνδεδεμένα τρομοκρατικά δίκτυα, έχουν δείξει την πρόθεση και την ικανότητα να εξαπολύουν επιθέσεις χρησιμοποιώντας βιολογικά και χημικά υλικά. Η χρήση τέτοιων υλικών σε κλειστά μέρη, είναι ένας καλός τρόπος για τη μεγιστοποίηση των επιπτώσεων», πρόσθεσε ο βουλευτής των Εργατικών.

Ο Χέιν τόνισε ότι μία επίθεση με χημικά ή βιολογικά αέρια θα προκαλούσε «καθολική μόλυνση» της Βουλής μέσα σε λίγα λεπτά.

«Αν μία οργάνωση της Αλ-Κάϊντα κατόρθωνε να πετάξει ένα φυαλίδιο άνθρακα ή ρικίνιου στην αίθουσα της Βουλής ή αν ακόμη χειρότερα ένας καμικάζι αυτοκτονίας απελευθέρωνε τέτοια αέρια, χωρίς κανείς να τον προσέξει, θα υπήρχε αμέσως διαρροή σε όλη την αίθουσα και με δεδομένη τη λειτουργία των εξαεριστικών μηχανημάτων μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορούσε να προκληθεί καθολική μόλυνση», πρόσθεσε.

Τις ημέρες του Πάσχα είχε τοποθετηθεί μάλιστα προσωρινά ένα γυάλινο διαχωριστικό ανάμεσα στη Βουλή και την αίθουσα του κοινού, μετά τις πρώτες προειδοποίησεις της ΜΙ5.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή