Τις νομικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα ακολουθούσουν την ένταξη των 10 χωρών, από την 1η Μαΐου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς επίσης και τις εκτιμήσεις, μετά το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, θα συζητήσει στο Συμβούλιο Υπουργών της Ενωσης, που συνέρχεται στις 26-27 Απριλίου στο Λουξεμβούργο.
Στο συμβούλιο, την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης και ο υφυπουργός, Γιάννης Βαληνάκης.
Οπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Γιώργος
Κουμουτσάκος, δεν αποκλείεται στα συμπεράσματα τα οποία θα υιοθετηθούν από το συμβούλιο, να συμπεριληφθεί ειδική παράγραφος για την Κύπρο.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες που διαθέτει η ελληνική πλευρά, το περιεχόμενο της παρέμβασης του κοινοτικού επιτρόπου Γκίντερ Φερχόϊγκεν, θα περιοριστεί στην τεχνική διάσταση που θα προκύψει από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.
Η συνεδρίαση αυτή του συμβουλίου υπουργών αποτελεί και την πρώτη καταγραφή αντιδράσεων, μετά το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος και η ελληνική πλευρά, όπως είπε ο εκπρόσωπος, είναι διατεθειμένη να βοηθήσει ώστε να μην υπάρξει δραματοποίηση του κλίματος στη συζήτηση.
Η εκτίμηση είναι ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να αποφευχθούν δραματικοί τόνοι και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αρνησικυρίας.
Ανάλυση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος θα γίνει επίσης το πρωί της Δευτέρας από το Συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, τα θέματα προσαρμογής,ενώ στην περίπτωση που το σχέδιο απορριφθεί είναι ο κανονισμός ο οποίος θα ισχύσει στο βόρειο μέρος της πράσινης γραμμής, περιοχή όπου αναστέλλεται προς το παρόν η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.
Οπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, η ελληνική κυβέρνηση κατά τη συζήτηση - η οποία θα αφορά στα θέματα που προκύπτουν από το Πρωτόκολλο 10 της πράξης προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση - θα ακολουθήσει πολιτική δύο αξόνων.
Πρώτα θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη δυναμική που υπάρχει προς την επίτευξη μιας λύσης, κάτι για το οποίο η ΕΕ έχει δηλώσει την πολιτική της βούληση. Δεύτερον η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει επαρκώς, το όποιο ενδεχόμενο αρνητικού αντίκτυπου το οποίο θα προκύψει από το ενδεχόμενο απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τον κυπριακό λαό.
Στόχος μας, όπως είπε ο εκπροσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, είναι να υπάρξει μία λογική συνέχεια χωρίς δραματικούς τόνους. Τέτοιοι τόνοι είναι δυνατό να αποφευχθούν, πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα φθάσουμε σε αρνησικυρία γιατί το κλίμα θα είναι τέτοιο που δεν θα χρειαστεί να οδηγηθούμε σε μια τέτοια εξέλιξη.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο εκπρόσωπος είπε οτι δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα ουδεμία αρνητική αντίδραση για τις θέσεις της Ελλάδας. Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι αυθεντικός ερμηνευτικός της θέσης της ρωσικής πλευράς, είναι μόνο η ίδια η Ρωσία.
Χαρακτήρισε ανώριμη την συζήτηση για πιθανές πρωτοβουλίες και δήλωσε ότι θα πρέπει να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα με βάση τη δυναμική την οποία θα δημιουργήσουν.
Τέλος, σε ερώτημα δημοσιογράφου για τις υποσχέσεις που είχε δήλωσε ότι είχε λάβει ο κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Φερχόϊγκεν το 1999 στο Ελσίνκι, ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να κάνει σχόλια, δηλώνοντας, όμως, ότι «τα λόγια του κ. Φερχόϊγκεν έχουν χρονικό προσδιορισμό».
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων