Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στις πρεσβείες της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή σημαντικές ζημιές.
Στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν βρίσκονταν υπάλληλοι τη στιγμή της έκρηξης, αλλά τρεις άνθρωποι, άλλης εθνικότητας, οι οποίοι εργάζονται ως φρουροί ασφαλείας, τραυματίστηκαν καθώς βρίσκονταν έξω από το κτήριο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι εκρήξεις ακολουθούν σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώθηκαν την Τετάρτη σε πόλεις της Λιβύης, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ και η οποία αμφισβητείται από την αντίπαλη, ισλαμιστική κυβέρνηση η οποία εδρεύει στην Τρίπολη.
Τόσο η Αίγυπτος όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολούθησαν το παράδειγμα άλλων χωρών κι απομάκρυναν το διπλωματικό τους προσωπικό από την πρωτεύουσα στη διάρκεια του καλοκαιριού, ύστερα από τις συγκρούσεις οι οποίες ξέσπασαν στην Τρίπολη ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις που επιδιώκουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη χώρα αυτή της βορείου Αφρικής.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι από την έκρηξη βόμβας έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε κτήρια και σε κάποια καταστήματα, αλλά δεν είναι βέβαιο εάν επλήγη και το κτήριο της πρεσβείας.
Η πρεσβεία της Αιγύπτου είναι κλειστή από τον Ιανουάριο και εκείνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον Μάιο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν στόχοι των επιθέσεων ήταν οι ίδιες οι πρεσβείες.
Τρία χρόνια μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, η ένταση στη χώρα κλιμακώνεται, καθώς αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις διεκδικούν την εξουσία και τον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων της χώρας.
Η μία φράξια έχει αναλάβει τον έλεγχο της Τρίπολης κι έχει σχηματίσει τη δική της κυβέρνηση και κοινοβούλιο, υποχρεώνοντας έτσι την εκλεγμένη Βουλή και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Αλ Θίνι να καταφύγει στο Τομπρούκ.
Αμφότερες οι πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι διεκδικούν την υποστήριξη από γειτονικές χώρες.
Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης του κ. Αλ Θίνι υποστηρίζουν ότι η γειτονική Αίγυπτος, αλλά και τα ΗΑΕ, πρόσφεραν στήριξη, μεταξύ άλλων και με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, στον απόστρατο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για την εκδίωξη των ισλαμιστικών οργανώσεων από την πόλη Βεγγάζη στα ανατολικά.