Σε ανάφλεξη πυρίτιδας οφείλεται η έκρηξη των τρένων στη Β. Κορέα

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2004 15:56
A- A A+

Σε ανάφλεξη πυρίτιδας η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για διάνοιξη αρδευτικού καναλιού, οφείλεται σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, η έκρηξη των τρένων κοντά στα σύνορα με την Κίνα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Το ΤΑΣΣ μετέδωσε πως αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε σε διπλωμάτες και δημοσιογράφους στην Πιονγιάνγκ ότι η καταστροφή προκλήθηκε από ανάφλεξη πυρίτιδας. Η δήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη επίσημη παραδοχή του δυστυχήματος από τις αρχές της Β. Κορέας.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο μετέδωσε επικαλούμενο και αυτό βορειοκορεατικές κυβερνητικές πηγές, πως η έκρηξη στο τρένο οφείλεται σε ανάφλεξη δυναμίτη σε βαγόνια η οποία προκλήθηκε από ηλεκτρικά καλώδια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες δεν διευκρινίζονται, το δυστύχημα οφείλεται σε αμέλεια.

Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στο Πεκίνο, Τζον Σπάροου, δήλωσε ότι η οργάνωσή του ενημερώθηκε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε δυναμίτη που μετέφεραν δύο βαγόνια και ο οποίος επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τη διάνοιξη σήραγγας.

Σύμφωνα με τον κ. Σπάροου, σημαντικός αριθμός θυμάτων εξακολουθεί να είναι παγιδευμένος στα ερείπια πολλών σπιτιών που καταστράφηκαν από την έκρηξη.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκε ότι ένα μείζον σιδηροδρομικό δυστύχημα συνέβη στη χώρα. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η ρωσική πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ ζήτησε πληροφορίες για την καταστροφή από τις βορειοκορεατικές αρχές. «Μας είπαν ότι το δυστύχημα συνέβη και πως μόλις αποσαφηνιστούν οι συνθήκες του θα μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε ο ρώσος υπουργός.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι έχουν καταστραφεί πλήρως ή μερικώς περίπου 8.000 κατοικίες. Περίπου 1.850 κατοικίες καταστράφηκαν και 6.350 υπέστησαν ζημιές, διευκρίνισε το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο του Ερυθρού Σταυρού στην Πιονγιάνγκ.

Στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό από την Κομισιόν, εκπρόσωπος της Επιτροπής στη Βόρεια Κορέα θα μεταβεί αύριο το πρωί στον τόπο της καταστροφής κατόπιν προσκλήσεως των αρχών της Πιονγιάνγκ.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή