Είμαστε δίπλα σας με «ναι» ή «όχι»

Κ. Καραμανλής προς Κυπρίους
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2004 17:23
UPD:17:29

A- A A+

Η κοινή προσπάθεια στο Κυπριακό δεν σταματά με τα δημοψηφίσματα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη σημερινή ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

Αυτό που έχει σημασία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι η διατήρηση της ενότητας, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα συμπαρασταθεί στην Λευκωσία την επόμενη ημέρα, και επαναλαμβάνοντας ότι στην εξωτερική πολιτική ισχύει η πάγια αρχή «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάς συμπαρίσταται».

Ο κ. Καραμανλής επανήλθε στην άποψη ότι στην ευρωπαϊκή προοπτική το σχέδιο Ανάν έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά, και ότι οι σχέσεις με την Αγκυρα θα ενισχυθούν.

Το Κυπριακό είναι και θα εξακολουθήσει να είναι το επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής είπε στη συνεδρίαση ο υπ. εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, απαντώντας σε επικρίσεις ότι «η κυβέρνηση βάζει το Κυπριακό στο ράφι».

Ο Γλαύκος Κληρίδης προειδοποιεί για τις επιπτώσεις ενός ηχηρού «όχι». Αρση του εμπάργκο θα ζητήσουν οι Τ/Κ, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. «Δεν θα δεχθούμε να τιμωρηθούμε για την απόφαση των άλλων».

Φερχόϊγκεν: Συμφέροντα οικονομικά πίσω από το «όχι»

Την απογοήτευσή του από την απορριπτική στάση του Τάσσου Παπαδόπουλου, εξέφρασε εκ νέου, ο Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Διατύπωσε την υπόνοια ότι πίσω από το «όχι» βρίσκονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα των «πλούσιων ξενοδόχων του νότου» -όπως είπε-, οι οποίοι φοβούνται ότι με την επανένωση «ο ελάχιστα μέχρι τώρα τουριστικά αναπτυγμένος, αλλά ελκυστικότερος, βορράς θα μπορούσε να τους ανταγωνιστεί».

Ο κ. Φερχόιγκεν επισήμανε τις συνέπειες του «όχι», υπογραμμίζοντας ότι θα ενταχθεί την 1η Μαΐου στην Ε.Ε. μία χώρα, «η κυβέρνηση της οποίας δεν θα έχει τον έλεγχο ενός τμήματός της», γεγονός που «θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα» όταν στο τέλος του χρόνου κληθεί η Ε.Ε. να αποφασίσει επί της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Το "όχι" σημαίνει όχι στην αποχώρηση μεγάλου αριθμού ξένων στρατευμάτων», τονίζει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Μάικλ Κλόσον, στον «Φιλελεύθερο».

Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στην ίδια εφημερίδα, προειδοποίησε πως ο εποικισμός θα συνεχιστεί, υπάρχει κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους, και οι Τ/Κ θα αρχίσουν να διεκδικούν τα σπίτια τους στις ελεύθερες περιοχές.

Nτε Σότο: Οι Ε/Κ ζήτησαν την Καρπασία πολύ αργά

Η ε/κ πλευρά εξέφρασε ενδιαφέρον για την Καρπασία όταν είχε ήδη παρουσιασθεί το τέταρτο σχέδιο Ανάν, και είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Αλβάρο ντε Σότο στον «Πολίτη».

«Οι δύο πλευρές ρωτήθηκαν στη Νέα Υόρκη να δηλώσουν ποιες αλλαγές επιθυμούσαν να κάνουν στο σχέδιο. Ο κ. Ντενκτάς κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε ευθυγράμμιση της διαχωριστικής γραμμής. Η ε/κ πλευρά δεν ήγειρε καν θέμα χάρτη, αλλά επιφυλάχθηκε να το θέσει αν έπραττε κάτι τέτοιο η άλλη πλευρά...

Στη Λουκέρνη, κατά το στάδιο ολοκλήρωσης του σχεδίου, η ε/κ πλευρά έδειξε ενδιαφέρον για την Καρπασία, προσφέροντας ως αντάλλαγμα αλλαγές που είχαν ήδη γίνει ως μέρος ενός συνολικού πακέτου. Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση για το χάρτη. Γι' αυτό και ο χάρτης παραμένει ο ίδιος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή