Αντιπαράθεση στη Βουλή για εκπρόθεσμες τροπολογίες

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 21:27
UPD:21:35
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Με αφορμή τις εκπρόθεσμες υπουργικές τροπολογίες διαγκωνίσθηκαν στη Βουλή η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που κυρώνει αποφάσεις – πλαίσιο της Ε.Ε. Συνολικά έχουν κατατεθεί εννέα υπουργικές τροπολογίες, ενώ μόνο σήμερα κατατέθηκαν άλλες τέσσερις, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συζήτησή του.

«Κάποιοι βιάζονται να τακτοποιήσουν καταστάσεις εν όψει σοβαρών αλλαγών, τις οποίες και οι ίδιοι  αισθάνονται ότι επέρχονται», εκτίμησε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης κάνοντας λόγο για «απόλυτο εκφυλισμό» του κοινοβουλίου και της διαδικασίας με το Προεδρείο της  Βουλής να αρκείται, όπως είπε, σε παρατηρήσεις,

Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εκπρόθεσμες τροπολογίες, αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης, λέγοντας ότι «είμαι υπέρ ενός ζωντανού Κοινοβουλίου. Εφόσον λύνονται προβλήματα, ας έρχονται τροπολογίες, αρκεί να υπάρχει ο σχετικός χρόνος να τις διαβάσουμε και να τοποθετηθούμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει να λαμβάνει μέρος στις ψηφοφορίες επί τέτοιων τροπολογιών, ως ύστατο μέτρο διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, προειδοποίησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας. Την ίδια προειδοποίηση απηύθυνε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Σημειώνεται πως την ώρα της διαμάχης για την τροπολογία κατατέθηκε η τροπολογία  με την οποία εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Ανάπτυξης να ορίζει με υπουργική απόφαση που θα συνυπογράφει ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία, για την απλούστευση της αδειοδότησης στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η συμπολίτευση «είναι ύποπτη για γκρίζες ζώνες συναλλασσόμενων νομοθετημάτων», είπε εκνευρισμένος ο Θ. Δρίτσας.

«Μας λέτε όλους ύποπτους. Εκπλήσσομαι. Άλλο πράγμα να κάνετε κριτική και άλλο πράγμα να λέτε αυτό που λέτε», διαμαρτυρήθηκε ο Κ. Καραγκούνης. «Αφού κρύβεστε!», του απάντησε ο Θ. Δρίτσας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. να λέει ότι την Πέμπτη θα μιλήσουν ακόμη 30 βουλευτές.

Ένταση και προσωπικές αναφορές υπήρξαν ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και την εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η τρίτη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση τροποποιούσε τον Οργανισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κάτι που είχε γίνει προ ημερών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι με την τροπολογία μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων και τόνισε ότι αυτό είναι «μαγείρεμα από παγαπόντηδες».

«Της επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς. Αρμόζουν στην αγωγή της και στο σεβασμό που έχει στο Κοινοβούλιο», απάντησε ο Χ. Αθανασίου, ο οποίος συμφώνησε ότι «πολλές τροπολογίες δεν πρέπει να έρχονται - αλλά η Βουλή, αν δεν θέλει, δεν τις ψηφίζει. Σε κάθε περίπτωση, αύριο, όλοι οι υπουργοί θα έρθουν να τις υποστηρίξουν». Για την επίμαχη τροπολογία είπε ότι έγινε με βάση τις προτάσεις των Διευθύνσεων, ότι έγινε περιορισμός στις Διευθύνσεις και ότι επιμερίστηκαν οι αρμοδιότητες σε κάθε τμήμα.

Ένταση υπήρξε και με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, ο οποίος δήλωσε ότι «προσβάλλεται» από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Μ. Κασσής και ο Χ. Αθανασίου σημείωσαν ότι η αντιπολίτευση έχει καταθέσει περισσότερες τροπολογίες.

«Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις βουλευτικές τροπολογίες, οι υπουργικές έχουν αυξημένη σοβαρότητα και βαρύτητα. Και δεν υπάρχει κανείς λόγος ή δικαιολογία να κατατίθενται, παρά μονάχα όταν υπάρχει πραγματικά επείγον ζήτημα. Να σταματήσει αυτός ο απίστευτος κατήφορος», απάντησε η εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή