H διεύρυνση φέρνει... μεταδοτικές ασθένειες

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2004 17:59

A- A A+

Η Ευρώπη χρειάζεται καλύτερα συστήματα ελέγχου της διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών, τώρα που διευρύνονται τα σύνορα, με την ένταξη δέκα νέων χωρών-μελών, επισήμανε ο δρ Ρίτσαρντ Κόκερ από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Υγεία των Κοινωνιών σε Μετάβαση (ECOHOST).

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet http://www.thelancet.com , ο δρ Κόκερ και οι συνεργάτες του υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητο στις νέες χώρες-μέλη και στη Ρωσία να ενισχυθούν τα εργαστήρια, τα όργανα επιτήρησης και η δυνατότητα αντιμετώπισης επιδημιών από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η επιδημία του AIDS στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι από 15 ως 49 ετών στη Ρωσική Ομοσπονδία έχουν μολυνθεί με τον ιό.

«Φυματίωση και AIDS στις χώρες της δυτικής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Μόλδοβας, Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία) δείχνουν πόσο τα ανεπαρκή συστήματα δημόσιας υγείας μπορούν να επηρεάσουν τον έλεγχο διάδοσης των μεταδοτικών ασθενειών. Τα συστήματα αυτά πρέπει να ενισχυθούν και η Ε.Ε. πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή», κατέληξε ο δρ Κόκερ.

* Πορεία ζωής στους δρόμους του Κίεβο στην Ουκρανία, στη μνήμη των θυμάτων του AIDS.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή