Γερουσία ΗΠΑ: Νίκη Ρεπουμπλικανών για την έδρα της Αλάσκα

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 12:33
UPD:13:41
REUTERS/RICK WILKING
A- A A+

Ο Νταν Σάλιβαν, υποψήφιος γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ανακηρύχθηκε νικητής της αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης για την έδρα της Πολιτείας της Αλάσκα στη Γερουσία των ΗΠΑ.

«Από την πρώτη μέρα είπαμε στους υποστηρικτές μας ότι θα κάνουμε μία προεκλογική εκστρατεία για την οποία οι πολίτες της Αλάσκα θα είναι υπερήφανοι κι αυτό και πράξαμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Σάλιβαν.

Ο απερχόμενος αντίπαλός του, Μαρκ Μπέγκιτς, ο οποίος ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει, επισήμανε το πρακτορείο Reuters.

Οι Ρεπουμπλικανοί ενίσχυσαν έτσι ακόμη περισσότερο την πλειοψηφία τους στη νέα Γερουσία (άνω σώμα του αμερικανικού Κογκρέσου), ενώ ελέγχουν με ευρεία πλειοψηφία και τη Βουλή.

ASSOCIATED PRESS

Το γεγονός οδηγεί σε μια ιδιόμορφη «συγκατοίκηση» στην εξουσία με το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ελέγχει την εκτελεστική εξουσία μέσω του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος όμως θα πρέπει πλέον να διαβουλεύεται για κάθε μεγάλη του πρωτοβουλία με την «εχθρική» του ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή