«Κουρδιστό πορτοκάλι» επέλεξε το θεατρικό κοινό

Τα θεατρικά βραβεία κοινού 2013 - 2014
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 07:30
UPD:19:37

Άρης Σερβετάλης

A- A A+

Στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 11 Νοεμβρίου η απονομή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού τη σεζόν 2013 - 2014, ενός θεσμού που το «αθηνόραμα» έχει καθιερώσει εδώ και 16 χρόνια.

Το ανατρεπτικό και προκλητικό έργο του Άντονι Μπέρτζες, «Κουρδιστό πορτοκάλι», το οποίο παρουσιάστηκε στο θέατρο Αποθήκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης και ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς.

Την τελετή απονομής σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας, σε κείμενα Θύμιου Νικολόπουλου, ενώ την παρουσίαση ανέλαβε ο Χρήστος Φερεντίνος τον οποίο πλαισίωσαν ο Άγγελος Παπαδημητρίου, ο Κώστας Αποστολάκης, η Μαρία Κωνσταντάκη, ο Πέτρος Λαγούτης, ο Κώστας Βουτσάς και ο Κρατερός Κατσούλης.

«Κουρδιστό πορτοκάλι»

«Κουρδιστό πορτοκάλι» πρωτοποριακού σωφρονισμού

Το έργο, διάσημο από την ομώνυμη και αξεπέραστη ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αφορά τη σκοτεινή δράση μιας συμμορίας με αρχηγό τον παρανοϊκό Άλεξ, ο οποίος  μετά από μια δολοφονία, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Για να αποκτήσει την ελευθερία του, δέχεται να συμμετάσχει σαν «πειραματόζωο» σε ένα πρωτοποριακό σύστημα σωφρονισμού, που μελετά η κυβέρνηση. Ερμηνεύοντάς τον, ο Άρης Σερβετάλης κατέθεσε ένα τρικυμιώδες σόλο κινησιολογικής, σωματικής και φυσικής αντοχής και τιμήθηκε με το 1ο βραβείο ανδρικού ρόλου. Η παράσταση έλαβε επίσης, το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας και το 3ο βραβείο φωτισμού για την αξιέπαινη δουλειά του Χρήστου Τζιόγκα.


«Ο Πουπουλένιος»

Πουπουλένια βία παιδικής τρυφερότητας

Με μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στον κωμικό παραλογισμό και τη γνήσια κλασική τραγωδία, το συνταρακτικό θρίλερ του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα, «Ο πουπουλένιος» («The pillowman»), σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, απέσπασε το 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης.

Χωρίς να παραλείπει το πολιτικό σχόλιο για τη βία της εξουσίας, το έργο μιλάει, στην ουσία,  για την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας, μέσα από μία σκοτεινή ιστορία με συνεχείς ανατροπές, αστυνομική πλοκή, μαύρο χιούμορ, ευφυείς διαλόγους και στοιχεία θρίλερ. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία, και φέτος επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Αθηνών, με τον σκηνοθέτη να συμπρωταγωνιστεί με τους Νίκο Κουρή, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Πυρπασόπουλο.


PATROKLOS SKAFIDAS

«Δεκαήμερο»

Μυσταγωγικός έρωτας πέρα από κάθε αμαρτία

Το καρδιοχτύπι της «πρώτης φοράς» φλερτάρει με την αμηχανία, το δέος και την προσμονή για το άγνωστο, σε ένα μυσταγωγικό θέαμα για τον έρωτα, όπου όλα μοιάζουν φυσικά και πέρα από κάθε αμαρτία. Σαν ένα εκρηκτικό μίγμα παιχνιδιού, ερωτοτροπιών και απόλαυσης της ύπαρξης, το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, απέσπασε τέσσερα βραβεία. Το  3ο βραβείο καλύτερης παράστασης και το 2ο βραβείο σκηνοθεσίας πλαισιώθηκαν με το 2ο βραβείο για τους υποβλητικούς φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου και το 3ο βραβείο για τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του Άγγελου Τριανταφύλλου.


«Συρανό ντε Μπερζεράκ»

Ποιητικός «Συρανό», κωμικοτραγικού έρωτα

Ο έρωτας και η τιμή δοκιμάζονται στην έμμετρη «ηρωική κωμωδία» του Εντμόν Ροστάν, «Συρανό ντε Μπερζεράκ», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Στο έργο, που γράφτηκε το 1897 και αποτελεί μία αριστουργηματική έκφανση του ρομαντισμού του 19ου αιώνα, ο Εντμόν Ροστάν δημιουργεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ήρωες της σκηνής, μεταφέροντας στο θέατρο την ιστορία του Συρανό ντε Μπερζεράκ, ενός θρύλου της εποχής του.

Η παράσταση απέσπασε πέντε βραβεία. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος τιμήθηκε με το 2ο βραβείο ανδρικού ρόλου για την καταιγιστική ερμηνεία του ως ιππότης - ποιητής με μεγάλη μύτη κι εξίσου μεγάλη καρδιά. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα έλαβε το 1ο βραβείο μουσικής σύνθεσης, η Ελευθερία Ντεκώ απέσπασε το 1ο βραβείο φωτισμού για την υποβλητική ατμόσφαιρα που δημιούργησε , η Εύα Νάθενα τιμήθηκε με το 2ο βραβείο ενδυματολογίας για τα εμπνευσμένα κοστούμια και ο Μανόλης Παντελιδάκης με το 3ο βραβείο σκηνογραφίας για τα μεγαλειώδη σκηνικά αρχιτεκτονήματά του. Η παράσταση παίχτηκε πέρυσι στο Παλλάς και συνεχίζεται φέτος στο Pantheon Theater.


«Μερικοί το προτιμούν καυτό»

«Μερικοί το προτιμούν καυτό», με γέλιο και μουσική

Το αμερικανικό μιούζικαλ που άφησε εποχή στην κινηματογραφική του μεταφορά απέκτησε, στην εγχώρια μεταφορά του στο Παλλάς, «ελληνική καρδιά». Και αυτό το οφείλει στον Σταμάτη Φασουλή που απέσπασε το 3ο βραβείο σκηνοθεσίας, στα σκηνικά των Γιώργου Γαβαλά και Γιάννη Μουρίκη – που κέρδισαν το 2ο βραβείο σκηνογραφίας , με τις σκηνές της αμαξοστοιχίας και του κότερου υπό το φως της πανσελήνου να μένουν αξέχαστες στο κοινό, και στα καταπληκτικά κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη, η οποία απέσπασε το 3ο βραβείο ενδυματολογίας.

Ιωάννα Παππά

«Αλεπούδες»

Δύο βραβεία ερμηνείας απέσπασαν οι «Αλεπούδες» της Ντον Κινγκ, αποδεικνύοντας πως το Θέατρο επί Κολωνώ, με επικεφαλής τη σκηνοθέτιδα Ελένη Σκότη και τον αρχιτέκτονα και σκηνογράφο Γιώργο Χατζηνικολάου, είναι ένα φυτώριο σπουδαίων ηθοποιών. Η Ιωάννα Παππά απέσπασε το 1o βραβείο γυναικείου ρόλου και ο Δημήτρης Λάλος το 3o στην αντίστοιχη ανδρική κατηγορία.


Αναλυτικά τα βραβεία

Καλύτερη παράσταση

1o Βραβείο - «Κουρδιστό πορτοκάλι»
2ο Βραβείο - «Ο Πουπουλένιος»
3ο Βραβείο - «Δεκαήμερο»

Σκηνοθεσία

1o Βραβείο - Γιάννης Κακλέας, («Κουρδιστό πορτοκάλι»)
2ο Βραβείο - Νίκος Καραθάνος, («Δεκαήμερο»)
3ο Βραβείο - Σταμάτης Φασουλής, («Μερικοί το προτιμούν καυτό»)

Ανδρικός ρόλος

1o Βραβείο - Άρης Σερβετάλης, («Κουρδιστό Πορτοκάλι»)
2ο Βραβείο - Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, («Συρανό ντε Μπερζεράκ»)
3ο Βραβείο - Δημήτρης Λάλος, («Αλεπούδες»)

Γυναικείος ρόλος

1o Βραβείο - Ιωάννα Παππά, («Αλεπούδες»)
2ο Βραβείο - Κάτια Δανδουλάκη, («Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε»)
3ο Βραβείο - Άννα Μάσχα, («Τίρζα»)

Συγγραφέας Νεοελληνικού Έργου

Ελένη Γκασούκα, («Εγώ, η Γωγώ»)

Σκηνογραφία

1o Βραβείο - Μανόλης Παντελιδάκης, («Ψύλλοι στ’ αυτιά»)
2ο Βραβείο - Γ. Γαβαλάς - Γ. Μουρίκης, («Μερικοί το προτιμούν καυτό»)
3ο Βραβείο - Μανόλης Παντελιδάκης, («Συρανό ντε Μπερζεράκ»)

Ενδυματολογία

1o Βραβείο - Ντένη Βαχλιώτη, («Ψύλλοι στ’ αυτιά»)
2ο Βραβείο - Εύα Νάθενα, («Συρανό ντε Μπερζεράκ»)
3ο Βραβείο - Ντένη Βαχλιώτη, («Μερικοί το προτιμούν καυτό»)

Μουσική Σύνθεση

1o Βραβείο - Ευανθία Ρεμπούτσικα, («Συρανό ντε Μπερζεράκ»)
2ο Βραβείο - Κωστής Μαραβέγιας, («Ο φιλάργυρος»)
3ο Βραβείο - Άγγελος Τριανταφύλλου, («Δεκαήμερο»)

Φωτισμοί

1o Βραβείο - Ελευθερία Ντεκώ, («Συρανό ντε Μπερζεράκ»)
2ο Βραβείο - Λευτέρης Παυλόπουλος, («Δεκαήμερο»)
3ο Βραβείο - Χρήστος Τζιόγκας, («Κουρδιστό Πορτοκάλι»).


Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς