Την αντίδρασή της στον νέο «Κώδικα Δεοντολογίας» για τις εκπτώσεις και τις προσφορές που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος εκφράζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει ότι εξαφανίστηκαν σχεδόν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί στις διαβουλεύσεις των φορέων της αγοράς με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και είχαν αποτυπωθεί στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου.
Επίσης υποστηρίζει ότι η φιλοσοφία του νέου Κώδικα παραμένει στο πνεύμα των συμφερόντων των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως ενώ το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε τη συγκεκριμένη οριοθέτηση των προσφορών με κανόνες ως προς το χρόνο διενέργειας τους και την απόσταση από τις κανονικές εκπτώσεις, ανακοινώθηκε ότι ο μοναδικός περιορισμός θα αφορά το 50% του συνόλου των εμπορευμάτων.
«Αυτό καταλύει κάθε ουσία που έχει ο χαρακτήρας των εκπτώσεων ως γιορτή εμπορίου και εξυπηρέτηση των καταναλωτών» τονίζει.
Ένα ακόμη ζήτημα που θίγει είναι ο αριθμός των εκπτώσεων. Αυτός, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, παραμένει στις τέσσερις παρά την ομολογουμένη αποτυχία του μέτρου, την αντίθετη αναφορά στον αρχικό κώδικα δεοντολογίας και τις δεσμεύσεις της διοίκησης για προώθηση του αιτήματος για δύο διευρυμένες αλλά συγκεκριμένες εκπτωτικές περιόδους.
«Η εκτίμηση της αποπληθωριστικής επίδρασης των προσφορών στην οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός δεν μπορεί να γίνει με βάση τις εξατομικευμένες εμπορικές πρακτικές, αλλά πρέπει να λαμβάνει υπόψη την επίδραση στον οικογενειακό προϋπολογισμό» τονίζει.
Τέλος η ΓΣΕΒΕΕ στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως αναμένει από το υπουργείο Ανάπτυξης να επαναφέρει στην υπό έκδοση Υπουργική Απόφαση το πλέγμα ρυθμίσεων που συμφωνήθηκε από το σύνολο σχεδόν των φορέων της αγοράς και αφορά στη λειτουργία των εκπτωτικών καταστημάτων (outlet, stocks), τον περιορισμό των εκπτωτικών περιόδων, την πλήρη καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών και τη δημιουργία της επιτροπής Παρακολούθησης των εμπορικών πρακτικών με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων.
«Κάθε απόκλιση από ένα συμφωνημένο ολοκληρωμένο πλαίσιο που ήταν το αποτέλεσμα εκτεταμένης διαβούλευσης αποτελεί πλήγμα τόσο για την αγορά όσο και για την αξιοπιστία της διαβούλευσης και του πολιτικού συστήματος».