ΚΙΝΗΣΕΙΣ, προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού, θα αναζητήσουν στο εξής Αθήνα και Λευκωσία, μετά το «ΟΧΙ» των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, με ποσοστό 75,83%.
Στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών, θα εξεταστούν επίσης μέσα, για την εκτόνωση της διεθνούς δυσαρέσκειας, ενώ η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να παραμείνουν αγαστές οι σχέσεις με την Τουρκία.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές στη Λευκωσία, εκτίμησε ότι θα υπάρξει συνέχεια των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν γνωρίζει πώς και υπό την αιγίδα ποίου θα γίνει μία νέα προσπάθεια, καθώς δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τερματισμό των πρωτοβουλιών. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι, υπάρχει πλέον ένας νέος παράγοντας, η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, θα έχει συνεργασία στην Αθήνα, με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Το Κυπριακό θα απασχολήσει σήμερα τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 25 στις Βρυξέλλες, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, μεταβαίνει και ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Ταλάτ, ο οποίος θα μετάσχει σε συνεδρίαση με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων.
Την απογοήτευσή τους, για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους, εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Χαβιέρ Σολάνα και ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόϊγκεν.
Βαθιά λύπη για το «ΟΧΙ», των Ελληνοκυπρίων, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στους Τουρκοκύπριους.
Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη λειτουργία των γραφείων του ειδικού απεσταλμένου στην Κύπρο και ο ίδιος, ο Αλβάρο ντε Σότο, αναχωρεί από την Λευκωσία.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στις 6 Μαΐου, αναμένεται στην Αθήνα, εκτίμησε ότι με τα δημοψηφίσματα λαμβάνει τέλος η πολιτική απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού. Σε συνέντευξή του, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ζητεί από την Ελλάδα να πει ξεκάθαρο «ΝΑΙ», τον Δεκέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να δοθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ζητεί να παραμείνει το Κυπριακό στο επίκεντρο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να επιτευχθεί η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Το ΚΚΕ εκτιμά ότι το ισχυρό «ΟΧΙ», αποτελεί ένα ισχυρό ατού για τους Κυπρίους, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαιώνισης της κατοχής και να μην ανακοπεί η δυναμική για λύση.
Στη Λευκωσία, νέα διπλωματική πρωτοβουλία, ζήτησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Επικριτικά σχόλια από στελέχη του κόμματός του, δέχθηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης.
Στα κατεχόμενα, με το 65% υπέρ του «ΝΑΙ», ενισχυμένος ο Μεχμέτ Ταλάτ, αξίωσε την παραίτηση του Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να παραιτηθεί, ο Ταλάτ θα εξετάσει με μέλη της ψευδοκυβέρνησης, τις επόμενες κινήσεις του.