ΗΠΑ : Τα ΜΜΕ για το «ΟΧΙ» των Ελληνοκυπρίων

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2004 08:35
A- A A+

Η απόρριψη από τους Ελληνοκύπριους, του σχεδίου Ανάν, προβάλλεται στην διεθνή ειδησεογραφία των κυριακάτικων αμερικανικών εφημερίδων, οι περισσότερες των οποίων αναδημοσιεύουν εκτενή τηλεγραφήματα των πρακτορείων του Associated Press και του Reuters από τη Λευκωσία, με τίτλους όπως «οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν την επανένωση της Κύπρου», και όχι το συγκεκριμένο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, ενώ περιγράφεται και η διεθνής απογοήτευση για την στάση της ελληνικής πλευράς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ανταπόκριση από την Λευκωσία, με το βασικό μήνυμα, ότι, η Κύπρος συνεχίζει να παραμένει διαιρεμένη, αφού οι Τουρκοκύπριοι ήθελαν τον τερματισμό της απομόνωσής τους και οι Ελληνοκύπροι δεν εμπιστεύονται τους Τούρκους.

Το CNN με ρεπορτάζ που καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του, έδωσε έμφαση στη διεθνή απογοήτευση από την ελληνοκυπριακή στάση, με δηλώσεις εκπροσώπων των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και χαρακτηριστική τη φράση του διπλωματικού ανταποκριτή του, ότι, οι «οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν με τις ελπίδες τους και οι Ελληνοκύπριοι με τους φόβους τους».

Η «Washington Post», αναδημοσιεύει εκτενές τηλεγράφημα του Αssociated Ρress, από την Λευκωσία, το οποίο σημειώνει ότι παρα την αμερικανική και ευρωπαϊκή υποστήριξη, το σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου κατέρρευσε, μετά την απόρριψή του από τους Ελληνοκύπριους, με αποτέλεσμα η Κύπρος να μην εισέλθει ενωμένη την 1η Μαΐου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μνημονεύεται η προχθεσινή η δήλωση απογοήτευσης του εκπροσώπου του State Department και οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για αρνητικές επιπτώσεις από ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου Αννάν, και περιγράφονται οι αντιρρήσεις των Ελληνοκυπρίων για τα θέματα προσφύγων και εποίκων. Τονίζονται επίσης οι ελπίδες της Τουρκίας ότι με την στάση της στο Κυπριακό, θα ενισχυθεί η ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

H «Washington Times», δημοσιεύει εκτενές άρθρο του ανταποκριτή της στην Λευκωσία, με βασικό μήνυμα ότι οι Ελληνοκύπριοι επέφεραν μεγάλο πλήγμα στις διεθνείς ελπίδες για επανένωση της νήσου. Εκτιμά ότι η ψήφος των Ελληνοκυπρίων θα αμαυρώσει την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα πλήξει τις σχέσεις τους με τη διεθνή κοινότητα.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή