Ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Αραφάτ στη Γάζα

Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2014 23:02
UPD:23:28
REUTERS/LOAY ABU HAYKEL

(φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Η Φατάχ, το κίνημα που πρόσκειται στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ακύρωσε τις εκδηλώσεις για την 10η επέτειο από το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που ερμηνεύεται ως ακόμη ένα πλήγμα στη συμφωνία ενότητας που είχε συνάψει με την οργάνωση Χαμάς.

Δύο ημέρες αφότου βόμβες εξερράγησαν σε κατοικίες ηγετικών στελεχών της Φάταχ, στη Γάζα, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι είναι αναγκασμένη να ακυρώσει την εκδήλωση η οποία επρόκειτο να γίνει την Τρίτη, αφού η Χαμάς και οι υπηρεσίες ασφαλείας της την ενημέρωσαν ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις για τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εάν πραγματοποιούνταν θα ήταν οι πρώτες μετά το 2007.

Ο εκπρόσωπος της Φάταχ στη Γάζα, ο Φάγεζ Αμπού Έιτα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εκδηλώσεις μνήμης «ακυρώθηκαν επισήμως».

«Πληροφορηθήκαμε από τις πολιτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια» των εκδηλώσεων, είπε και πρόσθεσε ότι λόγω του κινδύνου που εγειρόταν για το κοινό, αποφασίστηκε η ην ακύρωσή τους.

Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε ότι η οργάνωση εξεπλάγη για την απόφαση της Φάταχ να ακυρώσει τις εκδηλώσεις και αποκάλεσε την απόφαση αυτή εσωτερικό ζήτημα της Φάταχ.

Στην πορεία και στις εκδηλώσεις για την 10η επέτειο από τον θάνατο του Αραφάτ αναμενόταν να λάβουν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Την Παρασκευή σημειώθηκαν 15 εκρήξεις με στόχο κατοικίες και αυτοκίνητα ανώτερων στελεχών της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αφέθηκαν επίσης προειδοποιητικά σημειώματα που απειλούσαν ότι θα εξαπολύονταν νέες επιθέσεις εάν γίνονταν οι εκδηλώσεις για την 10η επέτειο από τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ.

Δεν είναι σαφές ποιοι διέπραξαν τις επιθέσεις. Μια επιστολή που αφέθηκε στον τόπο της μιας από τις εκρήξεις, που δεν προκάλεσαν απώλειες, ήταν υπογεγραμμένη από το Ισλαμικό Κράτος.

Όμως πηγές της Φάταχ αμφισβητούν την αυθεντικότητα της επιστολής, ενώ η  Χαμάς δεσμεύθηκε ότι θα καταδιώξει τους δράστες των επιθέσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή