Η Ε.Ε. καλεί τη Ρωσία να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης την Ουκρανία

Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2014 22:37
UPD:23:01
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Μόσχα να εμποδίσει την μετάβαση ενισχύσεων στην ανατολική Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη την μετακίνηση, την οποία κατέγραψε χθες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στρατιωτικών οχηματοπομπών και αρμάτων μάχης στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες.

A- A A+

Την ανάγκη να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία επεσήμανε την Κυριακή η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας να εγγυηθεί ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή θα συνεχίσει να τηρείται.

Ειδικότερα η Μογκερίνι κάλεσε την Μόσχα να εμποδίσει την μετάβαση ενισχύσεων στην ανατολική Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη την μετακίνηση, την οποία κατέγραψε χθες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στρατιωτικών οχηματοπομπών και αρμάτων μάχης στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών, είπε και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από τις σφοδρές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού στην περιοχή του Ντονέτσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αποσχιστών στην ανατολική Ουκρανία, ενώ μια  εβδομάδα μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις περιοχές των αποσχιστών,  που καταδίκασαν το Κίεβο και η Δύση κρίνοντας ότι αντίκεινται στις συμφωνίες του Μινσκ τον Σεπτέμβριο, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Ο Άμπε καλεί τον Πούτιν να διαδραματίσει «εποικοδομητικό» ρόλο

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο και να εγγυηθεί ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία θα συνεχίσει να τηρείται.

Ο Άμπε, σε μια συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC),  εξέφρασε την ανησυχία του κρίνοντας πως οι ενέργειες των φιλορώσων αποσχιστών περιπλέκουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ΑΜΠΕ, ο Πούτιν εν συνεχεία εξήγησε τις ρωσικές θέσεις όσον αφορά την κρίση.

Σημειώνεται ότι ο Πούτιν σχεδίαζε να ανταποδώσει την επίσκεψη Άμπε στο Σότσι, με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς,  μεταβαίνοντας στο Τόκιο εντός του τρέχοντος μηνός, αλλά οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν η Ιαπωνία, στο πλαίσιο συντονισμένων κινήσεων της Ομάδας των Επτά (G7), επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο και της ανάμιξής της στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο τα μέτρα της Ιαπωνίας σε βάρος της Ρωσίας ήταν λιγότερο σκληρά από εκείνα των ΗΠΑ και της Ε.Ε., ενώ ο Άμπε μοιάζει να έχει την πρόθεση να συνεχίσει τις προσπάθειες να προσεταιριστεί τη Μόσχα, παρά τη μακροχρόνια διένεξη των δύο κρατών για εδάφη που διεκδικούν αμφότερα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή