Τουρκία: Συλλήψεις για το δυστύχημα με τους ανθρακωρύχους στο Ερμενέκ

Σάββατο, 08 Νοεμβρίου 2014 21:26
UPD:21:37
EPA/AFAD / HANDOUT
A- A A+

Τη σύλληψη οκτώ ανθρώπων για την κατάρρευση μιας στοάς ανθρακωρυχείου στα περίχωρα της πόλης Ερμενέκ, όπου τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δεκαέξι συνεχίζουν να αγνοούνται, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

Πρόκειται για τους τρεις ιδιοκτήτες του ανθρακωρυχείου και πέντε στελέχη της εταιρείας που το διαχειριζόταν, δήλωσε ο Γιλντίζ.

Οι 18 ανθρακωρύχοι παγιδεύτηκαν στις 28 Οκτωβρίου σε μια στοά του ορυχείου σε βάθος μεγαλύτερο των 300 μέτρων.

Οι σοροί των δύο από τους ανθρακωρύχους ανακαλύφθηκαν από τα σωστικά συνεργεία την Πέμπτη, ενώ η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίστηκε το Σάββατο παρά το ότι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες θεωρούνται σχεδόν μηδενικές.

Μια προκαταρκτική έκθεση εμπειρογνωμόνων για το δυστύχημα υποδεικνύει ότι η πλημμύρα οφειλόταν στο νερό που είχε συσσωρευτεί στη διάρκεια των ετών σε μια παλιά στοά σε μικρή απόσταση.

«Πρόκειται για ένα καταφανές λάθος των διαχειριστών του ορυχείου... Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων και έλεγαν ότι το παλιό ορυχείο απείχε πολλά μέτρα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Γιλντίζ.

Το δυστύχημα σημειώθηκε λιγότερους από πέντε μήνες μετά το χειρότερο δυστύχημα σε ορυχείο στην ιστορία της Τουρκίας, την 13η Μαΐου, όταν 301 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας έκρηξης και κατάρρευσης τμήματος του ανθρακωρυχείου στη Σόμα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή