Ολλανδία: Προς απέλαση στη Γαλλία ο «οδοντίατρος του τρόμου»

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 22:51
UPD:22:56
SHUTTERSTOCK

Τουλάχιστον 2.800 ασθενείς του οδοντιάτρου υπέφεραν κατά τη διάρκεια της θεραπείας στην οποία τους υπέβαλε, με προβλήματα στην υγεία τους που εκτείνονται από την αρχή σηψαιμίας ως το έμφραγμα.

A- A A+

Στη Γαλλία θα απελαθεί ο «οδοντίατρος του τρόμου» ο Ολλανδός που θεωρείται ύποπτος ότι τραυμάτισε σοβαρά δεκάδες ασθενείς του όταν εργαζόταν στη χώρα το 2008.

Το «πράσινο» φως για την απέλαση του  Μαρκ φαν Νίροπ, τον οποίο τα ΜΜΕ αποκαλούν εκτός από  «οδοντίατρο του τρόμου» και «οδοντίατρο-χασάπη», έδωσε δικαστήριο του Άμστερνταμ αφού εξέτασε τις κατηγορίες για «κακοποιήσεις ασθενών, υπεξαίρεση χρημάτων και απάτες».

Το Νοέμβριο του 2008 ο Μαρκ φαν Νίροπ εγκαταστάθηκε στο Σατό-Σινόν, στο Νιέβρ της Γαλλίας όπου υπήρχε μεγάλη έλλειψη ιατρών με αποτέλεσμα να γίνει πολύ  δημοφιλής στην τοπική κοινωνία.

Οι ασθενείς του όμως σύντομα αντιλήφθηκαν ότι προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους, οι καταγγελίες για εξαγωγές υγιών δοντιών, εργαλεία ξεχασμένα μέσα σε στοματικές κοιλότητες, αλλεπάλληλες μολύνσεις ήταν συνεχείς.

«Υποστήριξε ότι θα κάνει 17 θεραπείες σε 17 διαφορετικά δόντια της συζύγου μου μέσα σε διάστημα 10 λεπτών και μας χρέωσε θεραπεία σε ένα δόντι που η ίδια είχε βγάλει 10 χρόνια νωρίτερα», κατήγγειλε ο σύζυγος ενός θύματος.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 2.800 ασθενείς του οδοντιάτρου υπέφεραν κατά τη διάρκεια της θεραπείας στην οποία τους υπέβαλε, με προβλήματα στην υγεία τους που εκτείνονται από την αρχή σηψαιμίας ως το έμφραγμα.

Στον 50χρονο οδοντίατρο ασκήθηκε δίωξη τον Μάιο του 2013 από τη γαλλική δικαιοσύνη έπειτα από τις μηνύσεις που είχαν καταθέσει δεκάδες ασθενείς.

Του απαγορεύθηκε προσωρινά να ασκεί το επάγγελμά του και τέθηκε υπό δικαστική επιτήρηση, αφού κατηγορήθηκε για «ηθελημένες βιαιοπραγίες που προκάλεσαν μόνιμο ακρωτηριασμό», «υπεξαίρεση», «πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων».

Ωστόσο παραβιάζοντας τους όρους της δικαστικής επιτήρησης, μετέβη στον Καναδά το Δεκέμβριο του 2013. Τότε η γαλλική δικαιοσύνη εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης κι ο οδοντίατρος συνελήφθη στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα κατά τη σύλληψή του, δήλωσε ότι είχε σκοτώσει τη δεύτερη σύζυγό του το 2006 στην Ολλανδία.

Ο κατηγορούμενος αντιτασσόταν στην απέλασή του, υποστηρίζοντας ότι πάσχει από «προβλήματα ψυχικής υγείας» περιλαμβανομένων «ζητημάτων σεξουαλικής ταυτότητας και αυτοκτονικών τάσεων» που απαιτούν μια θεραπεία που είναι διαθέσιμη, σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στην Ολλανδία.

Το δικαστήριο έθεσε ως όρο για την απέλασή του το να εισαχθεί σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή