Σύλληψη του φερόμενου ως διαχειριστή του Silk Road 2.0

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 11:57
UPD:11:58
REUTERS/HANDOUT

Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές της Νέας Υόρκης, ο Μπένθαλ, (υπό το ψευδώνυμο Defcon) είχε προσπαθήσει να «αναστήσει» το Silk Road μετά το κλείσιμό και τη σύλληψη του φερόμενου ως ιδρυτή του, Ρος Ούλμπριχτ («Dread Pirate Roberts») από το FBI.

A- A A+

Τον 26χρονο φερόμενο ως διαχειριστή του Silk Road 2.0 – του διαδόχου του διαβόητου Silk Road, online καταστήματος όπου μπορούσε να βρει κανείς ναρκωτικά και είδη λαθρεμπορίου- συνέλαβαν το FBI και η Europol.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (Guardian, Wired), ο Μπλέικ Μπένθαλ συνελήφθη στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη. Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές της Νέας Υόρκης, ο Μπένθαλ, (υπό το ψευδώνυμο Defcon) είχε προσπαθήσει να «αναστήσει» το Silk Road μετά το κλείσιμό και τη σύλληψη του φερόμενου ως ιδρυτή του, Ρος Ούλμπριχτ («Dread Pirate Roberts») από το FBI.

Το Silk Road 2.0 είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2013 και είχε δώσει τη δυνατότητα σε πάνω από 100.000 άτομα να αγοράσουν και να πωλήσουν ναρκωτικά ανώνυμα μέσω του Ίντερνετ. Το site λειτουργούσε πάνω στο δίκτυο ανωνυμίας Tor, και, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, επέτρεψε σε χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο να αγοράσουν εκατοντάδες κιλά παράνομων ουσιών και άλλων προϊόντων λαθρεμπορίου και υπηρεσιών, ενώ έδωσε και δυνατότητα «ξεπλύματος» εκατομμυρίων δολαρίων από αυτές τις πωλήσεις.

REUTERS/STAFF

Τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρθηκε, το Silk Road 2.0 είχε πωλήσεις ύψους περίπου οκτώ εκατ. δολαρίων τον μήνα και περίπου 150.000 ενεργούς χρήστες. Διέθετε πάνω από 13.000 καταχωρήσεις για ελεγχόμενες ουσίες, μεταξύ των οποίων 1.783 για «ψυχεδελικά», 1.697 για «ecstasy», 1.707 για «κάνναβη» και 379 για «οπιοειδή». Επίσης στο site μπορούσε να βρει κανείς και παράνομες υπηρεσίες (πλαστογράφηση, hacking κ.α.).

Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, ο Μπένθαλ είναι πρώην εργαζόμενος της SpaceX του δισεκατομμυριούχου του Έλον Μασκ, με εκπρόσωπο της εταιρείας να επιβεβαιώνει ότι κάποιος με αυτό το όνομα ήταν όντως εργαζόμενός της κατά τη αναφερθείσα περίοδο. 

Προτεινόμενα για εσάς