Αντ. Σαμαράς: Παραμένει αναλλοίωτη η αρχή της συναντίληψης με την Κύπρο

Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 23:39
UPD:23:44
EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλούσε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι η Τουρκία επέλεξε πολιτική, που δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο.

A- A A+

«Στηρίζουμε την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις δικοινοτικές συνομιλίες, έως ότου συντρέξουν κατάλληλες προϋποθέσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Κύπρο και διαβεβαίωσε ότι «η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού».

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλούσε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι η Τουρκία επέλεξε πολιτική, που δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο.

«Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και ευρύτερα για την γειτονιά μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός και έστρεψε τα πυρά του κατά της Τουρκίας: «Ειδικότερα, ως προς την Κύπρο, η Τουρκία για άλλη μια φορά, δυστυχώς, επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο, που δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα».

Παρακολουθούμε, ανέφερε, με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική πλευρά να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην αστάθεια στη Μέση Ανατολή, για την οποία, όπως είπε, τεράστια ευθύνη φέρει το Ισλαμικό Κράτος.

Το φαινόμενο αυτό, είπε, απειλεί να λάβει σήμερα ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η ευρύτερη περιοχή μας δοκιμάζεται.

Γι΄αυτό, συνέχισε, είναι επιτακτική η ανάγκη και για ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση.

«Παράγοντες που την εμποδίζουν πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Ελλάδα και Κύπρος κινούνται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Μεθαύριο, το ίδιο σκηνικό συνεννόησης και συνεργασίας θα επαναληφθεί μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως στο Κάιρο, τη φορά αυτή με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου, ηγέτιδας δύναμης του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου» κατέληξε.

Νωρίτερα ο κ. Σαμάρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» χαρακτήρισε πρόκληση τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας και σχολίασε πως ένα θερμό επεισόδιο αυτή την ώρα θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη.

Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα επιστρέψουμε στο διάλογο κάτω από απειλές

Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επεχείρησε να ακολουθήσει πρακτική κλιμάκωσης της έντασης. Η Τουρκία, είπε, επιλέγει αυτή την ώρα να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, που «Κύπρος και Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες εργάζονται για να οικοδομήσουν στην εύφλεκτη περιοχή μας».

Καλούμαστε σήμερα, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτή την πρόκληση και με πνεύμα συναίνεσης να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο, κάτω από απειλές και εκβιασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ο κ. Σαμαράς πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο με αντικείμενο τον συντονισμό των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας εν μέσω προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το πρωί της Παρασκευής θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Σαμαρά και του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Σώματος.

Πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Κάιρο στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με αντικείμενο την οριοθέτηση των ΑΟΖ, ενώ το απόγευμα θα δοθεί σχετική συνέντευξη Τύπου, από την οποία η Αθήνα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αναμένει θετικές ειδήσεις.

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή