Μπαρζανί: Οι ΗΠΑ υπεύθυνες για το πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράκ

Τρίτη, 27 Απριλίου 2004 11:48
A- A A+

Tην ευθύνη για το πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράκ έχουν αποκλειστικά οι ΗΠΑ, καθώς άφησαν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στη χώρα να μετατραπούν από απελευθερωτικός στρατός σε στρατός κατοχής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του μεταβατικού Συμβουλίου της ιρακινής κυβέρνησης, Μασούντ Μπαρζανί.

«Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, είναι ότι σήμερα το Ιράκ τελεί υπό κατοχή», τόνισε ο Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος είναι επικεφαλής του κουρδικού δημοκρατικού κόμματος. «Το Ιράκ δεν είναι σήμερα ούτε κυρίαρχο, ούτε ανεξάρτητο», σημείωσε.

«Το λάθος ήταν ότι ήρθαν ως απελευθερωτές», είπε ο κ. Μπαρζανί αναφερόμενος στα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά μετετράπησαν σε «στρατό κατοχής», παρατήρησε.

Τέλος, ο Μασούντ Μπαρζανί υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ πλέον βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα, από τη μία πρέπει να χτυπήσουν όσο πιο αποφασιστικά γίνεται τους εξεγερμένους Ιρακινούς, από την άλλη όμως, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τους ιρακινούς πολίτες σε περίπτωση που επιτεθούν στις υπό πολιορκία πόλεις. Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν «μια καθαρή διαφοροποίηση μεταξύ των πολιτών και των τρομοκρατικών στοιχείων», επισήμανε ο Μασούντ Μπαρζανί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή