Στα ύψη η χοληστερόλη τον χειμώνα

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη
Τρίτη, 27 Απριλίου 2004 13:50
A- A A+

Ανάλογα με τις εποχές μεταβάλλεται το επίπεδο της χοληστερόλης, φθάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό της τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν 517 υγιείς εθελοντές, των οποίων το ποσοστό χοληστερόλης καταμετρούνταν ανά τρίμηνο επί ένα χρόνο. Οι επιστήμονες κατέγραφαν επίσης σε κάθε επίσκεψη αυτών που μετείχαν στη μελέτη, τις διατροφικές τους συνήθειες, τη φυσική τους δραστηριότητα, την έκθεσή τους στο φως.

Στους άνδρες το ποσοστό χοληστερόλης αυξήθηκε κατά μέσο κατά 3,9 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά δέκατο του λίτρου αίματος (mg/dl) με υψηλότερο επίπεδο τον Δεκέμβριο και κατά 5,4mg/dl στις γυναίκες με υψηλότερο ποσοστό τον Ιανουάριο.

Η αύξηση του ποσοστού ήταν πιο μεγάλη σε άτομα που έχουν ήδη υψηλό ποσοστό χοληστερόλης. Ο μέσος όρος της χοληστερόλης ήταν 222mg/dl στους άνδρες και 213mg/dl στις γυναίκες. Το όριο από το οποίο η χοληστερόλη αρχίζει να θεωρείται πολύ υψηλή στις ΗΠΑ ξεκινά από τα 240mg/dl.

Οι γιατροί παρατήρησαν ότι οι εποχιακές αλλαγές στη διατροφή από στατιστικής πλευράς, δεν ήταν μεγάλες και δεν εξηγούσαν τη μεταβολή του ποσοστού της χοληστερόλης. «Οι πληροφορίες που δίνονται από τη μελέτη αυτή μπορεί να χρησιμεύσουν στην υιοθέτηση κανόνων θεραπείας της υπερχοληστερολαιμίας, όχι όμως διαφορετικών κανόνων για τη χοληστερόλη ανά εποχή», επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής επιθεώρησης «Αρχεία Παθολογίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή