Συμφωνία για επέκταση της Συμφωνίας Σύμπραξης και Συνεργασίας Ρωσίας - Ε.Ε.

Τρίτη, 27 Απριλίου 2004 13:53
A- A A+

Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στην επέκταση της Συμφωνίας Σύμπραξης και Συνεργασίας -η οποία καθορίζει τις σχέσεις τους κυρίως στον εμπορικό τομέα- στις δέκα χώρες που θα ενταχθούν στην Ε.Ε. την 1η Μαΐου.

Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για την επέκταση της Συμφωνίας Σύμπραξης και Συνεργασίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι, με την ευκαιρία του πρώτου διαρκούς συμβουλίου σύμπραξης Ε.Ε.-Ρωσίας στο Λουξεμβούργο.

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, και ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Κόουεν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ε.Ε..

Με τη συμφωνία αυτή διευθετείται μία από τις κύριες διενέξεις που υπήρχαν μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας εν όψει της διεύρυνσης της Ε.Ε.. Η Ε.Ε. θεωρούσε ότι η επέκταση της Συμφωνίας Σύμπραξης και Συνεργασίας στα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, έπρεπε να γίνει αυτομάτως, αλλά η Ρωσία υποστήριζε πως μια τέτοια επέκταση θα απέβαινε σε βάρος της, λόγω της απώλειας των προτιμησιακών εμπορικών δασμών που είχε με οκτώ από τις δέκα υπό ένταξη χώρες http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/22/902922.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή