Ευ. Βενιζέλος: Υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο υπό προϋποθέσεις

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 19:02
UPD:20:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

O Ευάγγελος Βενιζέλος με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

A- A A+

Υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί το Φεβρουάριο του 2014, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έπειτα από τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος έθεσε την Τουρκία, η οποία αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ, προ των ευθυνών της.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτηθείς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, χαρακτήρισε τον κ. Άιντε ως έναν πεπειραμένο πολιτικό που έχει και την νορβηγική  εμπειρία σε σχέση με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την αποστολή του.

Η αποστολή αυτή σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο είναι να πετύχει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί το Φεβρουάριο του 2014.

«Αυτό θέλουμε. Αλλά για να γίνει αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν προσβολές και περισπάσεις. Υπάρχουν τρόποι να επαναληφθούν οι συνομιλίες. Χρειάζονται, όμως, πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει πρώτα να πάρουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κρίση που δημιουργήθηκε» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο ίδιος τόνισε πως ο ρόλος της Ελλάδας είναι πάντα υποστηρικτικός των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της Ελληνο-κυπριακής κοινότητας.

«Το κριτήριο μας είναι πάντα η διεθνής νομιμότητα, κριτήριο μας είναι, επίσης, η μνήμη και η γνώση μιας σκληρής ιστορικής εμπειρίας. Αλλά η θέση μας είναι πάντα μια θέση που στοχεύει στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης αλλά φυσικά και μιας λύσης στο Κυπριακό που να είναι δίκαιη, βιώσιμη και σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το κοινοτικό κεκτημένο και φυσικά με τις στοιχειώδεις αρχές που διέπουν κάθε ομοσπονδιακό κράτος». 

Σε ερώτηση για το εάν παραμένει ως προϋπόθεση η αποχώρηση του  Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ για να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως η παρουσία του Barbaros και οι δραστηριότητές του συνιστούν μία προσβολή του διεθνούς δικαίου.

«Εδώ μιλάμε για μία διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είναι ο θεσμός που κατ’εξοχήν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο» είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Έσπεν Άιντε εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συμβάλλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε ότι χρειάζεται αμοιβαία βούληση για την επανέναρξη τους σημειώνοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης, όπως και ο κ. Έρογλου, έχουν δεσμευθεί για την επίλυση του Κυπριακού.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων και υποστήριξε ότι θα είναι επωφελές και για τις δυο κοινότητες εάν υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ υπογράμμισε ότι η σταθερότητα θα λειτουργούσε καταλυτικά και για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή.

Χαρακτήρισε την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως το πρώτο βήμα και υπογράμμισε την ανάγκη να επιδείξουν και οι δυο πλευρές καλή θέληση και βούληση, ενώ τόνισε ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, κάτι το οποίο έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Μάλιστα είπε, έπειτα από σχετική ερώτηση, πως και η παρουσία του «Barbaros» είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες.

Τέλος χαρακτήρισε επικίνδυνη τη φάση στην οποία έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις και σχολίασε ότι σε μια περίοδο όπου η γειτονική περιοχή φλέγεται, η μη λύση του Κυπριακού έρχεται να επιβαρύνει την κατάσταση και εναπόκειται πλέον στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά η επίλυση του θέματος. Πρόκειται για μια κοινή πρόκληση και για ένα κοινό πρόβλημα και για τις δυο κοινότητες, είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε,  θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στις  6 και 7 Νοεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή