Αμείωτος ο ρυθμός των συγκρούσεων στο Ιράκ

Μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και Ιρακινών ανταρτών
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2004 07:28
A- A A+

Συνεχίστηκαν οι σκληρές μάχες για δεύτερη νύχτα στη Φαλούτζα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη νέα επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων, εναντίον Ιρακινών ανταρτών.

Αμερικανικά αεροσκάφη και άρματα μάχης έπληξαν δύο πυρήνες των ανταρτών στο κέντρο και τα περίχωρα της πόλης. Οι Αμερικανοί έχουν καλέσει του Ιρακινούς να παραδώσουν τα όπλα.

Αμείωτες συνεχίζονται οι συγκρούσεις και στη Νατζάφ, όπου οι Αμερικανοί σκότωσαν τουλάχιστον 65 Σιΐτες. Την πόλη έχουν εγκαταλείψει όλοι οι Ισπανοί στρατιώτες.

Ενας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του από επίθεση ανταρτών στη διάρκεια περιπόλου σε προάστιο της Βαγδάτης.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Λαχτάρ Μπραχίμι, δήλωσε από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πως παρά τη βία, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί προσωρινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη, έως τα τέλη Μαΐου, ένα μήνα πριν από την παράδοση της εξουσίας από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στις 30 Ιουνίου.

Επίσης προειδοποίησε την αμερικανική διοίκηση του Ιράκ, ότι, μία ένοπλη αντιπαράθεση με τους εξεγερμένους στη Φαλούτζα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αιματοχυσία και θα έχει μακρόχονες συνέπειες.

«Ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, που αντιστέκονται στις αμερικανικές δυνάμεις, δεν έχουν καμμία θέση στο αυριανό Ιράκ και θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτές. Κάποιες φορές είναι αναγκαίο η βία, να απαντά στη βία», σχολίασε ο Τζων Νεγρεπόντε, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα, στη μετά Σαντάμ εποχή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή