Αιχμές του επικεφαλής της GCHQ κατά των τεχνολογικών κολοσσών του web

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 19:50
UPD:20:14
SHUTTERSTOCK

Ο διευθυντής της GCHQ υπογραμμίζει ότι το ISIS προσεγγίζει διαφορετικά τη χρήση του Ίντερνετ, «αγκαλιάζοντάς» το, ως ένα «θορυβώδες κανάλι» μέσω του οποίο προωθεί την εικόνα του, εκφοβίζει και ριζοσπαστικοποιεί νέα μέλη.

A- A A+

Αιχμές κατά των κολοσσών του χώρου του διαδικτύου και της τεχνολογίάς άφησε ο Ρόμπερτ Χάνιγκαν, διευθυντής της GCHQ- της βρετανικής αντίστοιχης στην NSA υπηρεσίας- σε άρθρο του στους Financial Times με τίτλο «The web is a terrorist’s command- and-control network of choice».

Ο Χάνιγκαν αναφέρεται στην πρωτοφανή εκστρατεία και ευρύτερη στρατηγική του ISIS στο Διαδίκτυο, αναφέροντας ότι οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται τη δύναμη του web για να εξελιχθούν σε απειλή παγκόσμιας εμβέλειας. «Η πρόκληση προς τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών τους είναι τεράστια- και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μεγαλύτερη συνεργασία από τις εταιρείες τεχνολογίας» γράφει σχετικά.

Ο διευθυντής της GCHQ- η οποία είχε βρεθεί, μαζί με την NSA, στο «μάτι του κυκλώνα» όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν- υπογραμμίζει ότι το ISIS προσεγγίζει διαφορετικά τη χρήση του Ίντερνετ, «αγκαλιάζοντάς» το, ως ένα «θορυβώδες κανάλι» μέσω του οποίο προωθεί την εικόνα του, εκφοβίζει και ριζοσπαστικοποιεί νέα μέλη.

Παράλληλα, ο Χάνιγκαν υπογραμμίζει τη χρήση υπηρεσιών όπως το Twitter, το Facebook και το WhatsApp, η οποία επιδεικνύει, όπως αναφέρει, την άνεση των εξτρεμιστών με τα νέα μέσα. Επίσης, υποστηρίζει ότι πλέον οι τρομοκράτες απολαμβάνουν μεγαλύτερης ασφάλειας επικοινωνιών: «τεχνικές για να κρυπτογραφούνται μηνύματα ή να καθίστανται ανώνυμα, που κάποτε ήταν εργαλεία των πλέον εξοπλισμένων εγκληματιών ή κρατών πλέον αποτελούν το στάνταρ. Αυτές ενισχύονται από δωρεάν διαθέσιμα προγράμματα και εφαρμογές που προσθέτουν έξτρα επίπεδα ασφαλείας, πολλές εκ των οποίων διαφημίζονται περήφανα ως ‘εγκεκριμένες από τον Σνόουντεν’. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι νεαροί αλλοδαποί μαχητές έχουν μάθει και επωφεληθεί από τις διαρροές των τελευταίων δύο ετών» σημειώνει.

Συνεχίζοντας, κάνει λόγο για ανάγκη μεγαλύτερης υποστήριξης της GCHQ, της ΜΙ5 και της Secret Intelligence Service από τον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβανομένων των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας που «κυριαρχούν στο web».

«Καταλαβαίνω γιατί έχουν άβολη σχέση με τις κυβερνήσεις. Φιλοδοξούν να αποτελούν ουδέτερα κανάλια δεδομένων και να βρίσκονται εκτός ή υπεράνω πολιτικής. Αλλά όλο και περισσότερο οι υπηρεσίες τους όχι μόνο φιλοξενούν υλικό βίαιου εξτρεμισμού ή εκμετάλλευσης παιδιών, αλλά αποτελούν και μονοπάτια διευκόλυνσης εγκληματικής και τρομοκρατικής δραστηριότητας. Όσο και αν δεν τους αρέσει, έχουν γίνει τα κέντρα διοικήσεως/ ελέγχου επιλογής για τρομοκράτες και εγκληματίες…αν είναι να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση, πρέπει να σκεφτούν καλύτερες ρυθμίσεις/ διακανονισμούς για τη διευκόλυνση της νόμιμης έρευνας από υπηρεσίες ασφαλείας και επιβολής νόμου από αυτές που έχουμε τώρα» τονίζει.

Στη συνέχεια, ο Χάνιγκαν αναγνωρίζει πως οι υπηρεσίες όπως η GCHQ πρέπει να μπουν σε δημόσιο διάλογο σχετικά με το ζήτημα της ιδιωτικότητας, υποστηρίζοντας ότι η υπηρεσία επιθυμεί να συμμετάσχει σε μία «ώριμη συζήτηση» για την ιδιωτικότητα στην ψηφιακή εποχή- αλλά παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι αυτή η συζήτηση  δεν θα έπρεπε να αποτελέσει αιτία αναβολής της λήψης επειγουσών και δύσκολων αποφάσεων.

Καταλήγοντας, ο διευθυντής της GCHQ αναφέρει ότι σε «αυτούς εξ ημών που πρέπει να αντιμετωπίζουν το καταθλιπτικό άκρο της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο Ίντερνετ, μπορεί να φαίνεται πως κάποιες εταιρείες τεχνολογίας είναι σε άρνηση όσον αφορά στην κακή της χρήση. Υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι απλοί χρήστες του Ίντερνετ είναι πιο μπροστά από αυτούς: έχουν ισχυρές απόψεις για την ηθική των εταιρειών, είτε πρόκειται για φορολογία, προστασία ανηλίκων ή ιδιωτικότητα…ξέρουν ότι το Ίντερνετ προέκυψε από τις αξίες της δυτικής δημοκρατίας, όχι το αντίθετο….χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία μεταξύ των δημοκρατικών κυβερνήσεων και των εταιρειών τεχνολογίας στο θέμα προστασίας των πολιτών μας. Θα έπρεπε να είναι μια συμφωνία εδραιωμένη στις δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεχτούμε κάποιες στενάχωρες αλήθειες».

Το άρθρο προκάλεσε αίσθηση στο Διαδίκτυο, καθώς σχετικά με αυτό δημοσιεύματα εμφανίστηκαν σε ιστοσελίδες βρετανικών και μη ΜΜΕ, πυροδοτώντας έντονες συζητήσεις μεταξύ των σχολιαστών.

Προτεινόμενα για εσάς