Κερατόκωνος, μια εκφυλιστική πάθηση του ματιού

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 11:36
UPD:11:56
SHUTTERSTOCK

Στα αρχικά στάδια της νόσου παρατηρείται αύξηση της μυωπίας και του αστιγματισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γεγονός που οδηγεί τον ασθενή σε συχνή αντικατάσταση των διορθωτικών γυαλιών. 

A- A A+

Ο κερατόκωνος είναι μια εκφυλιστική πάθηση του κερατοειδή που εμφανίζεται περίπου σε 1 ανά 2.000 ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τη σταδιακή λέπτυνση που υφίσταται ο κερατοειδής, με συνέπεια να παραμορφώνεται προς τα εμπρός και να παίρνει το σχήμα κώνου. Η παραμόρφωση αυτή οδηγεί σε αστιγματισμό και μυωπία και η όραση ελαττώνεται σημαντικά.

Η κατάσταση αυτή αρχίζει συχνότερα κατά την εφηβεία ή λίγο αργότερα και έχει μια εξελικτική πορεία που διαφέρει ανάμεσα στους δυο οφθαλμούς, αλλά και από ασθενή σε ασθενή.

Στα αρχικά στάδια της νόσου παρατηρείται αύξηση της μυωπίας και του αστιγματισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γεγονός που οδηγεί τον ασθενή σε συχνή αντικατάσταση των διορθωτικών γυαλιών. Στα πρώιμα στάδια μπορεί κάποιος να λύσει το πρόβλημα απλώς με διορθωτικά γυαλιά.

Όμως, καθώς ο κερατόκωνος εξελίσσεται, τα διορθωτικά γυαλιά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του ασθενούς για λειτουργική όραση, οπότε ο μόνος τρόπος οπτικής αποκατάστασης είναι η χρήση ειδικών φακών επαφής. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, ο κερατόκωνος προχωρεί σε τελικό στάδιο και ο κερατοειδής παραμορφώνεται σε τέτοιο σημείο με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης του κερατοειδούς.

Αξίζει να τονιστεί ότι η μεταμόσχευση του κερατοειδούς σε ασθενείς με κερατόκωνο έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας, που φθάνει το 95%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή