Συρία: Κούρδους ομήρους απελευθέρωσε το Ισλαμικό Κράτος

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 11:30
UPD:11:35
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Κούρδοι άμαχοι στην τουρκική πόλη Σουρούτς, κοντά στα με τη Συρία, παρακολουθούν τις μάχες στο Κομπάνι. Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους τους τελευταίους μήνες λόγω της επέλασης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

A- A A+

Πάνω από 90 Κούρδους αμάχους, τους οποίους είχαν απαγάγει τον Φεβρουάριο καθώς διέφευγαν προς το Ιρακινό Κουρδιστάν απελευθέρωσαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ισλαμικό Κράτος απήγαγε τον περασμένο Φεβρουάριο περισσότερους από 160 Κούρδους άμαχους, θεωρώντας ότι επρόκειτο για μέλη του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, οι μαχητές του οποίου υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι).

Το Παρατηρητήριο δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον λόγο για τον οποίο απελευθερώθηκαν οι κούρδοι όμηροι. Σύμφωνα πάντως με την ίδια πηγή, 50 από αυτούς κατόρθωσαν να εισέλθουν στο τουρκικό έδαφος, ενώ 40 βρίσκονται σε συριακό έδαφος.

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους τους τελευταίους μήνες και διέφυγαν προς το Ιρακινό Κουρδιστάν, λόγω της επέλασης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

Στο τέλος του Οκτωβρίου, το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε 25 Κούρδους μαθητές, τους οποίους είχε απαγάγει τον Μάιο στη βόρεια Συρία, καθώς επέστρεφαν στο Κομπάνι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή