Ο χειρότερος κανόνας

Το έργο «Σλάντεκ», στο θέατρο Πόρτα
Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 10:35

O Σλάντεκ είναι ένας νέος χωρίς μόρφωση και δουλειά, σε αναζήτηση προσανατολισμού μέσα στις οικονομικές και κοινωνικές θύελλες του μεσοπολέμου.

A- A A+

Ένα πολιτικό υπαρξιακό δράμα, ένας προβληματισμός για την αγωνιώδη ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει, ακόμα και θυσιάζοντας την ανθρώπινή του υπόσταση, μιλάει για τα πιο άγρια ένστικτά μας, την ανάγκη ύπαρξης μιας ανώτερης δύναμης και την πραγματική αδυναμία του ανθρώπινου είδους να αντιδράσει σε μια κοινωνία απόλυτης αστάθειας και διάσπασης.

Με επικίνδυνα ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες στο σήμερα, ένα από τα λιγότερο γνωστά αριστουργήματα του σπουδαίου Γερμανό - Αυστροούγγρου συγγραφέα Έντεν φον Χόρβατ, το «Σλάντεκ», που γράφτηκε το 1929, λίγο πριν ο ναζισμός αναρριχηθεί στην εξουσία, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά, από σήμερα, Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, εγκαινιάζοντας τον κύκλο των τριών βραδινών παραστάσεων, που θα παρουσιαστούν τη φετινή θεατρική περίοδο στο Θέατρο Πόρτα, με υπότιτλο «Κακά αγόρια σε έργα με περίεργα ονόματα».

Για το «καλό της πατρίδας»

O Σλάντεκ είναι ένας νέος χωρίς μόρφωση και δουλειά, σε αναζήτηση προσανατολισμού μέσα στις οικονομικές και κοινωνικές θύελλες του μεσοπολέμου. Μοιάζει παντελώς ανίκανος να οραματιστεί μια ειρηνική ζωή. Τελικά, εντάσσεται στους κόλπους του Μαύρου Στρατού, μιας σκληροπυρηνικής φασιστικής ομάδας που εκπαιδεύει/εκτρέφει δολοφόνους για το «καλό της πατρίδας». Ένα έγκλημα γίνεται αφορμή για μια ατέρμονη αντιπαράθεση ιδεολογιών.

«Στην αρχή, νόμιζα ότι η ζωή χωρίς κανόνες δεν έχει νόημα. Τώρα, ξέρω ότι δεν έχει νόημα έτσι κι αλλιώς. Κι αυτός είναι ο χειρότερος κανόνας».

Καταστρέφοντας ό,τι δεν του άρεσε

Ο Έντεν φον Χόρβατ γεννήθηκε το 1901, στην περιοχή Fiume της Ουγγαρίας, από πατέρα διπλωμάτη, λόγω των μεταθέσεων του οποίου, έζησε σε πολλές διαφορετικές πόλεις της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας. Ο συνθέτης Siegfried Kallenberg τού παρήγγειλε το πρώτο του έργο, το κείμενο για τη μουσικοχοροθεατρική παράσταση «Το βιβλίο των χορών». Ο Χόρβατ απογοητεύτηκε από το αποτέλεσμα, όμως συνέχισε να γράφει (πάντα στη γερμανική γλώσσα), καταστρέφοντας ό,τι δεν του άρεσε. Έργα του άρχισαν να εκδίδονται και να παίζονται και κέρδισε το βραβείο Kleist για το θεατρικό «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης».

Η άνοδος του ναζισμού τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το Βερολίνο, καθώς είχε κινήσει την αντιπάθεια και τις υποψίες των Ναζί. Όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Αυστρία, έφυγε από τη Βιέννη, με απώτερο προορισμό την Αμερική. Όμως, δεν έφτασε ποτέ εκεί. Την 1η Ιουνίου του 1938, σκοτώθηκε στο Παρίσι, από το κλαδί ενός δέντρου, στο οποίο είχε αναζητήσει καταφύγιο από μια καταιγίδα. Έγραψε συνολικά 21 θεατρικά έργα και 4 πεζά, συμπεριλαμβανομένου του μυθιστορήματος «Νέοι χωρίς Θεό», που τον έκανε διάσημο στην Ευρώπη.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, μετάφραση - βοηθός σκηνοθέτης: Θεοδώρα Καπράλου, ηχητική δραματουργία - μουσική κειμένου: Δημήτρης Καμαρωτός, σκηνικά - κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Ερμηνεύουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Άρης Μπαλής, Μιχάλης Οικονόμου, Αργύρης Πανταζάρας, Αινείας Τσαμάτης.

Πληροφορίες
Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59 - Αθήνα, τηλ.: 210 7711333. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 19.00. Διάρκεια παράστασης: 95 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - ομαδικό - ανέργων: 10 ευρώ.  Προπώληση: καταστήματα:  Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr
    

Προτεινόμενα για εσάς