Από την ελληνική Βουλή θα εγκριθεί η Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP) που θα συναφθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε., τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε σχετική επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την αξιωματική αντιπολίτευση (Π. Κουρουμπλή, Γ. Σταθάκη, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Αλ. Μητρόπουλο, Α. Ξανθό, Απ. Αλεξόπουλο, Δ. Στρατούλη) επισημάνθηκε ότι η ΤΤΙΡ πρέπει να είναι «μεικτού χαρακτήρα», ώστε να έρθει προς έγκριση στην ελληνική Βουλή, όπως και στα άλλα εθνικά κοινοβούλια. «Θεωρούμε ότι ο χαρακτήρας της είναι μεικτής αρμοδιότητας», είπε ο Ν. Μηταράκης προσθέτοντας: «και δεν μείναμε στο τι θεωρούμε.
Παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν πετύχαμε επί της Προεδρίας μας απόφαση του Συμβουλίου που αναγνωρίζει το μεικτό χαρακτήρα της Συμφωνίας με τον Καναδά, δημιουργώντας προηγούμενο και για τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ».
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη, διεκδικεί στο πλαίσιο της TTIP:
-
τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις.
-
την ανάγκη απελευθέρωσης των θαλασσίων μεταφορών εντός των ΗΠΑ.
-
την ανάγκη για πρόσβαση σε ανταγωνιστικές τιμές στα ενεργειακά αποθέματα των ΗΠΑ, προκειμένου να γεφυρώσει η ελληνική βιομηχανία το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που έχει σε σχέση με ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες.
-
την δυνατότητα στους Ευρωπαίου να έχουν πρόσβαση και στην αμερικάνικη αγορά εργασίας.
-
την κατάργηση των νόμων BUY AMERICA, που αποκλείουν ελληνικά και ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες από την αμερικανική αγορά.
-
την δημιουργία επιπλέον ευκαιριών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνθηκε ότι για πρώτη φορά θα μπορούν πολυεθνικές εταιρείες να δικάζουν κυβερνήσεις εφόσον οι αποφάσεις που θα λαμβάνουν επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία τους, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται από τις κυβερνήσεις το δικαίωμα να ρυθμίζουν αγορές (χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, παιδεία, πνευματικά δικαιώματα, αγροτικά προϊόντα κ.α.).
Με την ΤΤΙΡ δημιουργείται ένας ad hoc μηχανισμός διακανονισμού διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους (ISDS), είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Ένα είδος ISDS θα πρέπει να υπάρχει στη συμφωνία. Και τούτο γιατί το νομικό σύστημα των ΗΠΑ δεν επιτρέπει σε εταιρείες να χρησιμοποιήσουν διεθνείς συμφωνίες ως νομική βάση στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Και έχουμε υποχρέωση να μεριμνήσουμε για δικλείδες ασφαλείας προς όφελος των επιχειρήσεών μας», απάντησε ο Ν. Μηταράκης, ο οποίος ταυτίσθηκε με τις δηλώσεις Γιούκερ ότι τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι κυρίαρχα.
Ο υφυπουργός είπε ότι το ISDS θα πρέπει να αφορά πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως την άρνηση πρόσβασης στη δικαιοσύνη ή την απαλλοτρίωση περιουσίας χωρίς αποζημίωση.
Ο Δ. Στρατούλης επεσήμανε ότι θα μπορεί μία εταιρεία να καταθέσει αγωγή σε μία κυβέρνηση που θα αυξήσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Μου μοιάζει σαν «προφάσεις εν αμαρτίαις» και σαν αναζήτηση δικαιολογιών και άλλοθι», σχολίασε ο Ν. Μηταράκης.
Newsroom naftemporiki.gr