ΟΗΕ: Στους 4.035 οι νεκροί από τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 23:57
UPD:01/11/2014 00:41
EPA/MAXIM MARUSENKO

Περισσότεροι από 930.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τουλάχιστον 4.035 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο των έξι μηνών από τις συγκρούσεις που διεξάγονται στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αποσχιστών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Στον αριθμό αυτών των απωλειών περιλαμβάνονται και περισσότεροι από 300 άνθρωποι που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες, αναφέρει ο ΟΗΕ ο οποίος επισημαίνει  πως το πόσο εύθραυστη είναι η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο πιο πρόσφατος απολογισμός, ως την 21η Οκτωβρίου, έκανε λόγο για 3.724 νεκρούς, περιλαμβανομένων των 298 νεκρών από την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών τον Ιούλιο από έναν πύραυλο σε μια περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι.

Περισσότεροι από 930.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, περιλαμβανομένων 442.219 εσωτερικά εκτοπισμένων και 488.466 που έχουν καταφύγει στις χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, κυρίως στη Ρωσία.

Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται δύο ημέρες πριν από τις εκλογές που οργανώνουν οι αποσχιστές στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Οι εκλογές αυτές «συνιστούν ένα εμπόδιο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και αναμένεται να έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρωπιστική κατάσταση στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Επίσης εκφράζονται επικρίσεις για τη «μονομερή» απόφαση της Ρωσίας να στείλει μία νέα οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στους πληθυσμούς στην ανατολική Ουκρανία κάτι που όπως επισημαίνει ο Οργανισμός απειλεί να επιδεινώσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή