Βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014 16:19
UPD:21:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος της Αθήνας (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Τη σημερινή βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Αθήνα καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και ζητά τη σύλληψη των δραστών καθώς και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία του Μνημείου.

«Η αποτύπωση του συμβόλου της νεοναζιστικής οργάνωσης 'Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ)' προσβάλει όχι μόνο τη Μνήμη των έξι εκατομμυρίων εβραίων, μεταξύ των οποίων και 60.000 Έλληνες, που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, αλλά και αυτούς που, παρά τα όσα έζησαν, επέστρεψαν στην Ελλάδα, ξαναχτίζοντας τις ζωές τους από τις στάχτες του πολέμου» τονίζεται στην ανακοίνωση η Ισραηλιτική Κοινότητα.

Με αφορμή το συμβάν ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης εξέφρασε το βαθύτατο αποτροπιασμό του και καταδίκασε απερίφραστα τη βεβήλωση του Μνημείου.

«Είναι μία πράξη βάρβαρη που προσβάλλει βάναυσα την ιστορία όχι μόνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού που σέβεται και τιμά τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους υπαίτιους της απροκάλυπτης αυτής πράξης αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας, η οποία δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες της ανοχής και της πολυπολιτισμικότητας που εκφράζουν την ελληνική κοινωνία.

Ν.Δ.: Άνανδρη πράξη

Η ΝΔ καταδικάζει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος στην Αθήνα από ακραία νεοναζιστικά στοιχεία», τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Άννα Ασημακοπούλου και τονίζει:

«Η άνανδρη πράξη τους αποτελεί ύβρη στη μνήμη των εξήντα χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που εξοντώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα. Είμαστε βέβαιοι ότι οι Αρχές θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες».

ΣΥΡΙΖΑ: Να υψώσουμε τείχος απέναντι στην αναβίωση του αντισημιτισμού

Απ' την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «η βεβήλωση προσβάλλει την ελληνική κοινωνία και τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Παράλληλα, καλεί στη δημιουργία τείχους απέναντι στην αναβίωση του αντισημιτισμού και του φασισμού «που αποτελούν κίνδυνο για όλη την Ευρώπη».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της «καταδικάζει τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, στο οποίο για δεύτερη φορά το 2014 νεοναζιστές άφησαν τα μαύρα σημάδια τους».

Παράλληλα, ζητεί από την πολιτεία «να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ενέργειες, που δηλητηριάζουν την κοινωνία με  αντισημιτισμό και ρατσισμό». 

ΔΗΜΑΡ: Να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ενέργειες

Τη βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος, στο οποίο «για δεύτερη φορά το 2014 νεοναζιστές άφησαν τα μαύρα σημάδια τους» καταδικάζει και η ΔΗΜΑΡ. «Η πολιτεία να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ενέργειες, που δηλητηριάζουν την κοινωνία με αντισημιτισμό και ρατσισμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

ΚΚΕ: Ο λαός να δυναμώσει την πάλη του κατά του ναζισμού

Το ΚΚΕ «καταγγέλλει τη βεβήλωση, από ναζιστική οργάνωση, του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα, μνημείο αφιερωμένο στους 60.000 Έλληνες εβραϊκής καταγωγής, που βρήκαν τραγικό θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε όσους κατάφεραν να επιβιώσουν».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να ανακόψουν την ανάγκη η νεολαία να μάθει την αλήθεια για τα εγκλήματα του ναζισμού και ο λαός να δυναμώσει την πάλη του για την απομόνωση του ναζισμού.

Newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή