Ερωτικό παιχνίδι με το πιο ακραίο κακό

«Μένγκελε», για δεύτερη χρονιά, στη θεατρική σκηνή του Faust
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 10:20

Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος και η Μυρτώ Αλικάκη ενσαρκώνουν τους δύο ήρωες του έργου.

A- A A+

Ο άνθρωπος που ενσαρκώνει την πιο ακραία έννοια του κακού στον 20ό αιώνα, ο «Άγγελος του Θανάτου» του Άουσβιτς, ο Γιόζεφ Μένγκελε, ζωντανεύει ξανά στη θεατρική σκηνή, για να αναμετρηθεί με την ηθική και την Ιστορία μέσα από ένα ανατρεπτικό παιχνίδι.

Φλερτάροντας με την Ιστορία, την επιστημονική φαντασία και την ερωτική τραγωδία, το θρίλερ του Θανάση Τριαρίδη, «Μένγκελε», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, για δεύτερη χρονιά, στη θεατρική σκηνή του Faust, από σήμερα, Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Πέρα από τα όρια της ηθικής

Πρόκειται για ένα έργο που επιχειρεί να αναμετρηθεί με την πιο ακατανόητη κτηνωδία στην ιστορία της Δύσης: το Εργαστήρι Πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε, στο Άουσβιτς - Μπιρκενάου. Μια ακραία ηθική παραβολή (ή και μια μετα - πολιτική δυστοπία), ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και μια ερωτική τραγωδία συμπλέκονται πέρα από τα όρια της ηθικής, στο αόρατο μεταίχμιο, όπου η πιο έξαλλη αγάπη συναντιέται με το απόλυτο κακό.

Χρησιμοποιώντας τους κώδικες του σωματικού θεάτρου, τους οποίους ενσωμάτωσε στη σκηνοθετική του μέθοδο ο Κώστας Φιλίππογλου μέσα από την διαδρομή του στη διάσημη βρετανική Ομάδα της Complicité του Σάιμον Μακ Μπέρνι, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος και η Μυρτώ Αλικάκη ενσαρκώνουν τους δύο ήρωες του έργου, που συναντώνται με τον όλεθρο και τα προσωπικά τους  φαντάσματα, τα οποία είναι συνυφασμένα με το ανυπόφορο κενό της Ιστορίας.

Μέχρι που μπορούν να φτάσουν;

Δύο άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι της σημερινής εποχής, ένας άντρας (διοικητικός υπάλληλος κάποιας δημοσίας υπηρεσίας) και μία γυναίκα (υποψήφια Διδάκτορας Ιστορίας) βρίσκονται στο κουπέ ενός ηλεκτροκίνητου τρένου, σε ένα νυχτερινό δρομολόγιο, και ξεκινούν μία τυπική συζήτηση γνωριμίας. Όλα αρχίζουν με μία ξαφνική διακοπή ρεύματος. Για να ξεπεράσουν την αμηχανία τους, θα παίξουν το παιδικό παιχνίδι των ρόλων, όπου ο καθένας αναλαμβάνει να υποδυθεί μία πολύ συγκεκριμένη ιστορική ή φανταστική προσωπικότητα. Έτσι, ο άντρας θα παραστήσει τον Γιόζεφ Μένγκελε, τον διαβόητο «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς, και η γυναίκα την Εσθήρ, την εγγονή μίας Εβραίας επιζήσασας, θύματος των φρικτών πειραμάτων του μυστηριώδους γιατρού. Γρήγορα, όμως, το παιχνίδι θα αλλάξει τροπή. Μήπως, στα αλήθεια, είναι αυτό που δήθεν υποδύονται; Και πού μπορούν να φτάσουν, «παίζοντας» ένα τέτοιο παιχνίδι με την ηθική, με την ανθρώπινη κατάσταση, με όλη την προηγούμενη Ιστορία;

Το έργο «Μένγκελε» κυκλοφορεί σε βιβλίο από τη σειρά δήγμα/θέατρο των Εκδόσεων Ευρασία, ενώ μέσα στο 2014, θα κυκλοφορήσει και στη Γερμανία, στη γερμανική μετάφραση του Γιάννη Ευαγγέλου και της Μαριάνε Ουτς.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου, σκηνικά - κοστούμια - videos: Όλγα Μπρούμα, μουσική: Δημήτρης Γιακουμάκης, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, βοηθός σκηνοθέτη: Ροζαλί Σινοπούλου. Παίζουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μυρτώ Αλικάκη.

Πληροφορίες
Faust: Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12, πλατεία Αγίας Ειρήνης - Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3234095. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Χωρητικότητα σκηνής: 85 άτομα. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 14 ευρώ, φοιτητικό - νεανικό έως 23 ετών: 10 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr. Η παράσταση κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο: www.triaridis.gr/mengele/.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς