Ζητούμενο η έλευση της τρόικας στην Αθήνα

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 18:49
UPD:18:52
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Την πεποίθηση ότι η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό -κάτι που έπραξε νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης- εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος η τρόικα «θα έρθει το ταχύτερο δυνατό», σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές θέσεις «είναι διαμορφωμένες, υπάρχει πλαίσιο και υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο βάση του οποίου πορεύεται η κυβέρνηση».

Σημασία έχει να ολοκληρωθεί εμπροθέσμως η αξιολόγηση γιατί θέλουμε να είναι η τελευταία εμφάνιση της τρόικας»,  κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας και το δείγμα γραφής των προθέσεων της κυβέρνησης.

Ωστόσο, νωρίτερα τόσο η πλευρά του ΔΝΤ, μέσω του Τζέρι Ράις, όσο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Bloomberg, είχαν στείλει το μήνυμα στην Αθήνα, αφενός ότι προέχει η ολοκλήρωση της πέμπτης και τελευταίας με τα σημερινά δεδομένα, αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα και ότι αυτή συνδέεται με την «παρουσίαση ενός πλήρους πακέτου προτάσεων πολιτικής το οποίο αναμένεται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει το Ασφαλιστικό σε αυτή την χρονική στιγμή, διότι αφενός έχουν γίνει πολλές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και αφετέρου υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες που δείχνουν ότι το σύστημα αντέχει ακόμη, κάτι που έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.  

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, οι θέσεις του οποίου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, χωρίς βέβαια να διευκρινίσει αν οι ενστάσεις της Χαριλάου Τρικούπη αφορούν και τις απολύσεις που υπολείπονται εντός του 2014, ενώ για τα υπόλοιπα θέματα οι συζητήσεις συνεχίζονται.   

Πρόθεση πάντως της κυβέρνησης, κάτι που συζητήθηκε και εντός της συνάντησης, παρουσία του κ. Χαρδούβελη, είναι τις επόμενες ημέρες, με ευθύνη του υπουργείο Οικονομικών, να κωδικοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις ώστε να τύχουν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών και να «ανοίξει» ο δρόμος για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.     

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή