Μειώνεται σταθερά η υποστήριξη των Αμερικανών στον πόλεμο του Ιράκ

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2004 17:01
A- A A+

Μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, το ποσοστό των Αμερικανών που υποστηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ και πλέον διαμορφώνεται κάτω από το 50%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS και την εφημερίδα New York Times.

Παράλληλα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της εν λόγω δημοσκόπησης, η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου Τζ. Μπους έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της θητείας του.

Το 47% των Αμερικανών θεωρεί σήμερα πως ο πόλεμος στο Ιράκ είναι δικαιολογημένος, ενώ τον περασμένο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 58% και τον περασμένο Δεκέμβριο 63%. Επίσης, ένα 46% εκτιμά πως ο πόλεμος αυτός δεν θα έπρεπε να έχει αρχίσει.

Το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα αποτελέσματα του πολέμου στο Ιράκ δεν δικαιολογούν τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και μόνο το 33% εκτιμά πως άξιζε τον κόπο.

Ποσοστό 46% υποστηρίζει πως τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση ενώ το ίδιο ποσοστό εκτιμά πως πρέπει να αποχωρήσουν γρηγορότερα.

Επιπρόσθετα, 41% των Αμερικανών (σε σχέση με 49% πριν από ένα μήνα και 59% το Δεκέμβριο) είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ο Μπους χειρίζεται το θέμα αυτό.

Η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου έπεσε στο 46%, το χαμηλότερο ποσοστό από την αρχή της θητείας του. Στην αρχή του πολέμου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 71% και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έφτασε το 89%.

Παρά τη μείωση της δημοτικότητάς του, ο Τζορτζ Μπους εξακολουθεί να προηγείται του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Τζον Κέρι, με διαφορά δύο ποσοστιαίων μονάδων (46% ο Μπους, 44% ο Κέρι).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή