Κεκλεισμένων των θυρών

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2004 21:42

A- A A+

«Η επιμονή του Μπους να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής που ερευνά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου μαζί με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι είναι σαν να δίνεις εξετάσεις στο σχολείο μαζί με τον φροντιστή σου».

Τα παραπάνω δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών (Νιου Τζέρσι) Φρανκ Λότενμπεργκ ασκώντας κριτική στον αμερικανό πρόεδρο για την απόφασή του να εξεταστεί μαζί με τον Ντικ Τσένι και όχι μόνος του από την εν λόγω επιτροπή.

Τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι δύο αξιωματούχοι δεν κατέθεσαν χωριστά έχουν εκφράσει και άλλα μέλη των Δημοκρατικών καθώς και συγγενείς των θυμάτων των πολύνεκρων επιθέσεων.

Τόσο ο πρόεδρος Μπους όσο και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι «ανακρίθηκαν» σήμερα επί τρεις ώρες από την ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε Ρεπουμπλικάνους και πέντε Δημοκρατικούς, και η οποία διερευνά τα όσα προηγήθηκαν των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι απάντησε σε όλα τα ερωτήματα της επιτροπής χαρακτηρίζοντας τα όσα ειπώθηκαν κεκλεισμένων των θυρών «σημαντικά». Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ευάλωτες σε ενδεχόμενες επιθέσεις, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τη χώρα, πρόσθεσε ο Μπους, επισημαίνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για την ασφάλεια των ΗΠΑ είναι να «παραμείνουμε στην επίθεση».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρόεδρος Μπους επρόκειτο να δηλώσει ότι δεν διέθετε καμμία επιβεβαιωμένη πληροφορία για το πότε και το πού θα χτυπούσαν οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.

Για τη διεξαγωγή της σημερινής κατάθεσης ο Λευκός Οίκος είχε θέσει ως προϋπόθεση να μην δημοσιοποιηθεί οποιοδήποτε στοιχείο της, ενώ για την προστασία των απόρρητων στοιχείων απαγορεύθηκε η μαγνητοφώνησή της. Κατά τη διάρκεια της διπλής ακρόασης ένας γραμματέας της Επιτροπής και υπάλληλοι της προεδρίας είχαν το δικαίωμα να κρατήσουν σημειώσεις, οι οποίες όμως θα είναι άκρως εμπιστευτικού χαρακτήρα.

Η κατάθεση των δύο αξιωματούχων έγινε υπό την πίεση των οικογενειών των θυμάτων, προκειμένου να ριχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο φως στις επιθέσεις της 11/9 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και το Πεντάγωνο που προκάλεσαν το θάνατο 3.000 ανθρώπων.

Μέχρι σήμερα η Επιτροπή έχει εξετάσει περισσότερους από χίλιους μάρτυρες, μεταξύ των οποίων σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης Μπους, όπως τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, τον διευθυντή της CIA Μπομπ Τένετ αλλά και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Η αμερικανική κοινή γνώμη εμφανίζεται πάντως επιφυλακτική ως προς τη δυνατότητα της επιτροπής να διαλευκάνει τα όσα προηγήθηκαν των επιθέσεων, ενώ αποδίδει σημαντικό μέρος των ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί υπεύθυνο για τη μη αποτροπή των επιθέσεων τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και το 46% τον Τζορτζ Μπους. Βάσει των αποτελεσμάτων της ίδιας έρευνας, το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπους είχε προειδοποιηθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα.

Το πόρισμα της επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί στις 26 Ιουλίου.

Πηγές: Reuters, Financial Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή