«Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν σε χουντικές και προχουντικές εποχές», δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, με αφορμή τις αντιδράσεις για τον ύμνο του ΕΑΜ, που ακούστηκε κατά τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον δήμο.
Ο κ. Ρούσσος επεσήμανε ότι «η εθνική αντίσταση έχει αναγνωριστεί από το 1982» και συμπλήρωσε πως «κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να μας γυρίσουν σε εποχές πριν από το 1982, όπου τα τραγούδια και οι μελωδίες που εξέφραζαν αυτό το πνεύμα αντίστασης και αλληλεγγύης μέχρι το 1944, πρέπει να εξαφανιστούν».
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου παρατήρησε ότι παίχθηκε μια μελωδία, 26η – 27η ανάμεσα σε 27 άλλες μελωδίες που παίζονται συνήθως στις παρελάσεις. Είπε ακόμη ότι στον πρώτο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου το 1944, παρέλασαν και τμήματα του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ υπό τους ήχους αυτών των τραγουδιών.
«Κάποιοι», πρόσθεσε, «θορυβούνται από μελωδίες. Ξέρω ότι οι μελωδίες ηρεμούν τα άγρια θηρία, υπάρχουν ανθρώπινα ένστικτα που δεν ηρεμούν ούτε με μελωδίες και μάλιστα μετά από 70 χρόνια».
Σε άλλες δηλώσεις του, έξω από το γραφείο της Εισαγγελέως Καλλιόπης Νταγιάντα, ο κ. Ρούσσος έκανε δηλώσεις στο ίδιο κλίμα, λέγοντας πως «η Εθνική Αντίσταση νομιμοποιήθηκε το 1982, παρόλο που είχαμε σαν χώρα τα περισσότερα θύματα. Οι αγωνιστές της εποχής εκείνης συρθήκαν στις εξορίες και αποκαταστάθηκαν 40 χρόνια μετά».
«Αυτό που ακούστηκε στην παρέλαση ήταν μια ρωσική μελωδία που έχει χρησιμοποιηθεί και ως ύμνος του ΕΑΜ. Η μουσική υποτίθεται πως ηρεμεί τα πνεύματα, κάποιοι όμως δεν ηρεμούν με τίποτα», πρόσθεσε.
Αντιδράσεις
Η παρέλαση υπό τον ύμνο του ΕΑΜ έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και σχολίων.
«Εγώ πιστεύω στην Ενωμένη Εθνική Αντίσταση '41- '44. Δεν αναγνωρίζω σε κανέναν να οικειοποιείται τους αγώνες άλλων. Ο αγώνας των Ελλήνων με κορυφαία στιγμή τον Γοργοπόταμο έγινε κατά του ξένου κατακτητή και όχι κατά του μνημονίου και των δανεικών. Δεν μπορείς να οικειοποιείσαι τα τραγούδια, τους αγώνες , τις ζωές, τους βασανισμούς άλλων. Αυτό το στηλιτεύω», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Στο θέμα αναφέρθηκε πρώτος χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Όταν τελικά οι Συριζαίοι μιλούν για κατάργηση των παρελάσεων εννοούν αυτό που είδαμε στο Χαλάνδρι. Εμφυλιοπολεμικό μίσος...Ψηφίστε τους!».
«Ήθελα να 'ξερα οι Δεξιοί του Χαλανδρίου που ψήφισαν αυτόν τον δήμαρχο ή που απείχαν από τον β' γύρο των εκλογών πώς αισθάνθηκαν σήμερα; Εύγε..», ήταν ένα ακόμη σχόλιό του.
Σχόλιο - απάντηση στο Twitter έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ανέφερε πως «το ΕΑΜ είναι τμήμα της Εθνικής Αντίστασης, αναγνωρισμένο και απο την πολιτεία». «Όσοι μιλούν για "εμφύλιο", είναι και ανιστόρητοι και μισαλλόδοξοι», πρόσθεσε.
Άστοχη χαρακτήρισε την επιλογή του κ. Ρούσσου ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, που δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι «ως γνωστόν το ΕΑΜ ιδρύθηκε μετά το 1940».