Σοκ από τα βασανιστήρια ιρακινών κρατουμένων

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2004 13:16
UPD:14:58
A- A A+

Αποτροπιασμό και αγανάκτηση έχουν προκαλέσει σε ΗΠΑ και Βρετανία οι φωτογραφίες ιρακινών κρατουμένων οι οποίοι βασανίζονται και κακομεταχειρίζονται από αμερικανούς στρατιώτες. Οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες και μεταδόθηκαν από πολλά τηλεοπτικά δίκτυα στις ΗΠΑ, προκαλώντας σοκ και θύελλα διαμαρτυριών στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Στις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει αμερικανοί στρατιώτες, οι ιρακινοί κρατούμενοι, γυμνοί και με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, υποβάλλονται σε βασανιστήρια και άλλους εξευτελισμούς.

Mια φωτογραφία δείχνει έναν κρατούμενο να στέκεται πάνω σε ένα κουτί απο χαρτόνι φορώντας κουκούλα ενώ στα δάχτυλά του είναι συνδεδεμένοι ακροδέκτες ηλεκτρικού ρεύματος. Σε μια άλλη αμερικανοί στρατιώτες μεταξύ των οποίων και γυναίκες χλευάζουν τους φυλακισμένους τους οποίους έχουν ξεγυμνώσει. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, στις περισσότερες φωτογραφίες φαίνονται ένστολοι αμερικανοί στρατιώτες να «απολαμβάνουν» τον εξευτελισμό των ιρακινών κρατουμένων.

Οι αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία είναι έντονες καθώς οι φωτογραφίες αποτελούν τρανταχτή απόδειξη των φημών που ακούγονταν εδώ και καιρό για κακομεταχείριση των ιρακινών κρατουμένων από τους Αμερικανούς.

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων ένας αριθμός αξιωματικών και στρατιωτικών ετέθη σε δημοσιότητα, όμως οι συνέπειες έχουν ήδη πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Χθες μάλιστα, έγινε γνωστό ότι στα τέλη Ιανουαρίου η ταξίαρχος Τζάνις Καρπίνσκι, υπεύθυνη του συστήματος φυλακών και στρατοπέδων αιχμαλώτων στο Ιράκ, ετέθη σε διαθεσιμότητα μετά την παραπομπή έξι αμερικανών στρατιωτών για κακομεταχείριση κρατουμένων στη φυλακή του Aμπού Γκραΐμπ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/29/905677.htm .

Πολλοί πάντως, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπλερ, υποστηρίζουν ότι οι αποκαλύψεις αυτές είναι «το τέλος της ιστορίας» για την Αμερική στο Ιράκ και πως ήδη το πλήγμα για τη Συμμαχία και το σκοπό της επέμβασής της στο Ιράκ είναι μη αναστρέψιμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή