Αντ. Σαμαράς: Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 19:18
UPD:20:55
AMNAwebTV
A- A A+

Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει, η μετάβαση στην επόμενη ημέρα πρέπει να γίνει με ασφάλεια δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των κρατών της Ευρωζώνης.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζήτηση για την επόμενη ημέρα «για το πώς θα προχωρήσει με ασφάλεια και σύνεση σε μία έξοδο από τη μεγάλη δοκιμασία και με μία αναπτυξιακή πορεία».

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, τίποτα δεν έχει κλείσει», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ωστόσο πως όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα πέτυχε πολλά.

Για το ζήτημα της αξιολόγησης τόνισε ότι ως το Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει η αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να γίνει αυτό που συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο και θα τελειώσουμε μέχρι το Δεκέμβριο».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ήταν ευχής έργον αν υπήρχε μεγαλύτερη συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και αν η αξιωματική αντιπολίτευση τηρούσε πιο εποικοδομητική στάση.

«Βλέπω απόλυτη άρνηση από τις διάφορες συνιστώσες» είπε αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση επιρρίπτοντας της ευθύνες για το ότι δεν μπορεί η χώρα να προβάλλει προς το εξωτερικό την εικόνα ότι είναι ενωμένη σαν γροθιά.

«Η αντιπολίτευση δεν θέλει, εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε για να βγάλουμε την Ελλάδα από το τούνελ και θα το κάνουμε» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους «πάντες» σε αυτή τη διαδικασία συναίνεσης, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Νέα δημοσιονομικά εργαλεία»

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής χαιρέτισε την απόφαση για στήριξη στο επενδυτικό πακέτο, ύψους 300 δισ. ευρώ, που προτείνει η επερχόμενη «Επιτροπή Γιούνκερ», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός,  όπως είπε, που η Ε.Ε. για πρώτη φορά δημιουργεί τα δημοσιονομικά εργαλεία που θα λαμβάνουν υπόψη τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.

«Δεν θα λένε στην κάθε χώρα  μόνο μειώστε τα ελλείμματα, αλλά και σε κάποιες άλλες, όπως τη Γερμανία, θα λένε αυξήστε τη ζήτησή σας» είπε.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέροντας τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, Έντα Κένυ και Μαριάνο Ραχόι. Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτού του είδους οι επαφές δεν πρέπει να δημιουργούν εντυπώσεις και ότι είναι συνήθεις σε αυτού του είδους τις διεθνείς συναντήσεις.

Για το Κυπριακό

Επίσης ο κ. Σαμαράς έκανε και αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας ότι έπειτα από εξουσιοδότηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, είχε την τιμή να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

AMNAWEBTV

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το γεγονός ότι η Ε.Ε. με το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων, στο οποίο κατέληξε σήμερα, καλεί την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία της Κύπρου και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ).

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν πως κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Για το κλίμα

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα θέματα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής που ήταν και το βασικό θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε σχέση με το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως και για την απόφαση να μειωθούν ως το 2030, κατά 40% οι εκπομπές αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και για την απόφαση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να ανέλθουν στο 27% της συνολικής κατανάλωσης και να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 27%.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ελληνικών ενεργειακών κοιτασμάτων, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η αξιοποίησή τους είναι για την Ελλάδα «εθνική φιλοδοξία» και ότι ήδη πολλές διεθνείς εταιρείες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στον τομέα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή