Ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα και όχι χλιαρές αναφορές θέλει για την Τουρκία ο Ν. Αναστασιάδης

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 12:53
UPD:14:18
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Την επιστολή του κ. Αναστασιάδη προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσίασε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Κάλεσμα στην Ε.Ε. να στείλει ένα «ισχυρό συλλογικό μήνυμα» προς την Τουρκία και «όχι να περιοριστεί σε χλιαρές, ίσων αποστάσεων αναφορές, οι οποίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές», απευθύνει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την οποία παρουσίασε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Αναστασιάδης, που δεν συμμετέχει στη Σύνοδο λόγω προβλήματος υγείας, ενημερώνει τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και γνωστοποιεί επισήμως ότι η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Αναφέρει ακόμη ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός μπαίνει σε ολοένα και περισσότερα οικόπεδα και προσεγγίζει τις κυπριακές ακτές και πετρελαϊκές εταιρείες.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κύπρου ζητάει την επίδειξη αλληλεγγύης προς ένα κράτος - μέλος, του οποίου η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν παραβιασθεί από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλουν Ελλάδα και Κύπρος για το περιεχόμενο της παραγράφου των συμπερασμάτων της Συνόδου, που θα αφορά την Τουρκία, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Λευκωσίας για τον χειρισμό του θέματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον συντονισμό με την ελληνική αντιπροσωπεία, «ο οποίος είναι συνεχής στηρίζοντας απόλυτα τις θέσεις της Κύπρου».

Σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου θα ζητήσουν οι «28»

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να ζητήσουν από την Τουρκία σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου θα ζητήσουν από την Τουρκία, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Θα εκφράσουν παράλληλα «σοβαρή ανησυχία για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο» και θα καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Στο προσχέδιο σημειώνεται επίσης πως υπό τις συνθήκες αυτές είναι «περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Ευ. Βενιζέλος: Πάρα πολύ καθαρό μήνυμα στην Τουρκία

«Παρά την απουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - θα έλεγα γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση - έστειλε ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία, ένα μήνυμα που στέλνει όλη η διεθνής κοινότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το μήνυμα είναι πως «απαιτείται σεβασμός του διεθνούς δικαίου, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων και πρωτίστως της υπόστασης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο πρέπει πάντα να το λέμε, γιατί, δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητο».

Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, «δεν μπορεί μια χώρα να έχει φιλοδοξίες να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να αναγνωρίζει και τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης, δηλαδή και την Κυπριακή Δημοκρατία».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή