Οτάβα: Το προφίλ του δράστη μελετά η αστυνομία

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 11:48
UPD:13:00
REUTERS/CHRIS WATTIE

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ κατέθετε στεφάνι στη μνήμη του δολοφονημένου στρατιώτη.

A- A A+

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας συνεχίζονται για τρίτη ημέρα στην πρωτεύουσα του Καναδά, καθώς η αστυνομία ερευνά αν ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε ένα στρατιώτη και εισέβαλε στο κτήριο του κοινοβουλίου, είχε υποστήριξη κατά τον σχεδιασμό της επίθεσής του.

Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) διέταξε να φρουρείται 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος είχε αναγκαστεί να κρυφτεί για λίγη ώρα σε ένα μικρό δωμάτιο στη διάρκεια της επίθεσης της Τετάρτης.

Ενδεικτικό της αναστάτωσης που επικρατεί στην Οτάβα είναι το γεγονός ότι ένοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν χθες έναν άνδρα που προσπάθησε να πλησιάσει στον τόπο των πυροβολισμών, την ώρα που ο πρωθυπουργός κατέθετε στεφάνι στη μνήμη του δολοφονημένου στρατιώτη.

Ο Χάρπερ τόνισε ότι η επίθεση το μόνο που κατάφερε είναι να ενισχύσει την απάντηση του Καναδά στις «τρομοκρατικές οργανώσεις». Υποσχέθηκε να επιταχύνει ένα σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της εφαρμογής, με στόχο την ενίσχυση της καναδικής νομοθεσίας και των αστυνομικών εξουσιών στους τομείς της «παρακολούθησης, κράτησης και σύλληψης».

Ερευνάται το προφίλ του δράστη

Δράστης της επίθεσης ήταν ο Μάικλ Ζεχάφ-Μπιμπό, 32 ετών. Είχε υποβληθεί σε μια «διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης», είχε καταθέσει πρόσφατα αίτηση για διαβατήριο και είχε φθάσει στην Οτάβα στις 2 Οκτωβρίου για να προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία, προκειμένου να ταξιδέψει στη Συρία.

EURONEWS

Οι έλεγχοι της RCMP δεν εμφάνισαν οποιαδήποτε στοιχεία για εγκληματικότητα που να συνδέεται με την εθνική ασφάλεια και ο Ζεχάφ-Μπιμπό δεν περιλαμβανόταν στην ομάδα των 93 προσώπων τα οποία ερευνώνται από την RCMP ως «ταξιδιώτες υψηλού κινδύνου». 

Το ποινικό μητρώο του δείχνει αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά, βία και άλλες ποινικές δραστηριότητες. 

Σύμφωνα με τον επίτροπο της RCMP Μπομπ Πόλσον, ο Μάικλ Ζεχάφ-Μπιμπό ήταν Καναδός και ενδέχεται να είχε επίσης λιβυκή υπηκοότητα. Δεν είχε φανερούς δεσμούς με έναν άλλο Καναδό ο οποίος είχε σκοτώσει ένα στρατιώτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Κεμπέκ.

Είχε γεννηθεί στο Μόντρεαλ από Λίβυο πατέρα και Καναδή μητέρα, είχε ζήσει στο Κάλγκαρι και το Βανκούβερ. Η RCMP ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον του δράστη να ταξιδέψει στη Συρία όταν μίλησε με τη μητέρα του την Τετάρτη. 

«Πρέπει να ερευνήσουμε και να κατανοήσουμε τη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησής του» δήλωσε ο Πόλσον και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ένας μόνο δρόμος ή μια φόρμουλα προς τη ριζοσπαστικοποίηση». 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι πληροφορήθηκαν πως ο Ζεχάφ-Μπιμπό είχε ασπασθεί το ισλάμ, όπως και ο 25χρονος Μάρτιν Ρουλό, ο οποίος τη Δευτέρα είχε ρίξει το αυτοκίνητό του σε δύο Καναδούς στρατιώτες. 

Ο επίτροπος ανέφερε πως ηλεκτρονικά μηνύματα του Ζεχάφ-Μπιμπό βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο προσώπου που κατηγορείται για αδίκημα που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Ένας φίλος του, ο Στιβ Σίκιτς, ο οποίος τον γνώριζε από ένα καταφύγιο αστέγων στο Βανκούβερ, δήλωσε πως έλεγε ότι ηθελε να ταξιδέψει στη Λιβύη για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. «Δεν έμοιαζε κακός άνθρωπος», είπε.  

Το 2011, ο Ζεχάφ-Μπιμπό είχε ζητήσει από δικαστή να τον βάλει φυλακή ώστε να ξεπεράσει τον εθισμό του στο κρακ, σύμφωνα με τα πρακτικά του δικαστηρίου που επικαλούνται καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή