Προεδρική εκλογή με προληπτική γραμμή στήριξης

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 10:49
UPD:11:00
INTIME NEWS/ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, στο περιθώριο της σύσκεψης κορυφής στις Βρυξέλλες, «αρχίζει να διαφαίνεται η μορφή που θα πάρει η προληπτική γραμμή στήριξης» και «οι όροι και προϋποθέσεις με τις οποίες η ελληνική πλευρά θα κάνει χρήση, αν χρειαστεί, του “κουμπαρά”».

A- A A+

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαβούλευση με την πλευρά των δανειστών για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, στο περιθώριο της σύσκεψης κορυφής στις Βρυξέλλες, «αρχίζει να διαφαίνεται η μορφή που θα πάρει η προληπτική γραμμή στήριξης» και «οι όροι και προϋποθέσεις με τις οποίες η ελληνική πλευρά θα κάνει χρήση, αν χρειαστεί, του “κουμπαρά”».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα χρήματα θα προέλθουν από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, αυτή τη φορά όμως σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους, εντός του οποίου κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σημειώνουν ότι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, πιθανότατα με μειωμένα επιτόκια και επιμήκυνση της χρονικής του διάρκειας. Επιπροσθέτως, η αξιολόγηση από τις Βρυξέλλες θα είναι εξαμηνιαία, δηλαδή θα γίνουν εντός του 2015 δύο αξιολογήσεις.

Η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες ότι «διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα», δείχνει από τη μία τις διαθέσεις της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει αποδεχθεί πλήρως ότι μια έξοδος στις αγορές στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή και από την άλλη το διακύβευμα με το οποίο η κυβέρνηση θα «διεκδικήσει» την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Το ζήτημα για την Αθήνα, λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, είναι όχι τόσο οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες, αφού έτσι κι αλλιώς ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα «γυρίσει» στην πολιτική των ελλειμμάτων, αλλά αφενός το ενδεχόμενο νέων μέτρων τα οποία θα ζητήσει η πλευρά των δανειστών και αφετέρου η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει επισκιαστεί από τις εξελίξεις, «και δύσκολη και περίπλοκη είναι».

Στο εσωτερικό μέτωπο δύσκολο στοίχημα παραμένει η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, με αφορμή την αντικατάσταση του κ. Αβραμόπουλου, «δεν θα πρέπει να αποκλειστεί».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή