Βαγδάτη : Εκρηξη κοντά στις φυλακές Αμπού Γαρίμπ

Τρίτη, 04 Μαΐου 2004 11:48
A- A A+

Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε σήμερα το πρωΐ συνοικία στη δυτική Βαγδάτη, κοντά στις φυλακές Αμπού Γαρίμπ όπου διεπράχθησαν οι βασανισμοί Ιρακινών αιχμαλώτων από Αμερικανούς στρατιώτες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστά καθώς οι στρατιώτες απέκλεισαν αμέσως την περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το κτίριο των φυλακών.

Η φυλακή Αμπού Γαρίμπ ήταν διαβόητη για τους βασανισμούς ιρακινών αντιφρονούντων στη διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. Στις ίδιες εγκαταστάσεις τώρα αμερικανοί στρατιώτες βασανίζουν Ιρακινούς αιχμαλώτους, όπως αποκαλύφθηκε με τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από τα βασανιστήρια.

Ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού θα αναλάβει μάλιστα τη διεξαγωγή των ερευνών για τη λειτουργία των στρατιωτικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας στο Ιράκ, μετά τις αποκαλύψεις για τους βασανισμούς, όπως ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch έστειλε ανοικτή επιστολή στη σύμβουλο ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους Κοντολίζα Ράις, ζητώντας της να συνταχθεί νέος κανονισμός που θα ρυθμίζει τη μεταχείριση των αιχμαλώτων.

«Αναμένουμε πως θα συμφωνήσετε ότι οι αποκαλύψεις από το Ιράκ καθιστούν αναγκαίες τις ριζικές και συστηματικές μεταρρυθμίσεις, για τον τρόπο μεταχείρισης των κρατουμένων των Αμερικανών σε όλον τον κόσμο, ώστε να τηρούνται οι νομικές υποχρεώσεις της χώρας και να επανορθώνεται η βλάβη που έχουν προκαλέσει οι πράξεις κακομεταχείρισης στην αξιοπιστία των ΗΠΑ», τονίζει η οργάνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή