Οι ίδιοι οι Καναδοί αποκαλούν τη χώρα τους και την πρωτεύουσα τους Οτάβα «νυσταλέα», λόγω των χαλαρών ρυθμών ζωής και της έλλειψης πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων. Γιατί λοιπόν να θελήσει κάποιος να πλήξει τον Καναδά στο πολιτικό του κέντρο;
«Όλα έχουν να κάνουν με το τράβηγμα της προσοχής», σημειώνει ο Σαμ Κάιλι, συντάκτης διεθνούς επικαιρότητας του δικτύου Sky News.
Η προσοχή αυτή, ωστόσο, σημαίνει ότι ο Καναδάς θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο ζωής των πολιτών του.
Μέχρι σήμερα ο Λόφος του Κοινοβουλίου και άλλοι δημόσιοι χώροι ήταν ακριβώς ό,τι υποδείκνυε το όνομά τους - χώροι όπου ο μέσος άνθρωπος ήταν ασφαλής, χώροι ανοικτοί και ειρηνικοί.
Αυτό από την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 έχει αλλάξει.
Η Οτάβα, το Τορόντο, το Μόντρεαλ και οι άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν τακτικές και μέτρα ασφαλείας τα οποία το κοινό έχει συνηθίσει γύρω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον ή από το κτήριο του βρετανικού κοινοβουλίου στο Ουέστμινστερ του Λονδίνου.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά, οι οποίες εμπλέκονται σε ένα βαθμό στη συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εισήλθαν σε κατάσταση συναγερμού.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, για να είναι επιτυχημένες, πρέπει να είναι αντάξιες του ονόματός τους: να προκαλούν δηλαδή τον τρόμο.
Όποιος οργάνωσε τις επιθέσεις στην Οτάβα είχε ως τελικό στόχο να «τραβήξει» τον Καναδά στην «κοινότητα» των ελαφρώς «παρανοϊκών» γύρω από την ασφάλεια εθνών.
Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος συμβουλεύουν τους ομοϊδεάτες τους να λειτουργούν είτε σε μικρούς πυρήνες είτε, ιδανικά, κατά μόνας.
YOUTUBE/THE GLOBE AND MAIL
Στόχος, μεσοπρόθεσμα, δεν είναι η άμεση νίκη. Περισσότερο είναι η πρόκληση, καθώς και η διάχυση της σύγκρουσης, στο έδαφος των δυτικών μητροπόλεων.