Ρωσία: Τέσσερις υπό κράτηση για το αεροπορικό δυστύχημα με θύμα τον επικεφαλής της Total

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 09:29
UPD:11:10
REUTERS/MAXIM ZMEYEV

Εκχιονιστικά οχήματα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο.

A- A A+

Τέσσερις ακόμη εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Μόσχας τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη συντριβή του αεροσκάφους του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου Total Κριστόφ ντε Μαρζερί. 

Ειδικότερα, συνελήφθησαν και κρατούνται ο επικεφαλής της υπηρεσίας καθαρισμού των διαδρόμων τροχοδρόμησης του αεροδρομίου, ο υπεύθυνος για τον έλεγχο των πτήσεων, ο «εκπαιδευόμενος» ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που ήλεγχε την απογείωση του αεροσκάφους και ο προϊστάμενός του, ο οποίος επέβλεπε. 

«Τα πρόσωπα αυτά δεν τήρησαν τους κανονισμούς ασφάλειας των πτήσεων και της εργασίας εδάφους, με συνέπεια να σημειωθεί η τραγωδία. Κρατούνται ως ύποπτοι», αναφέρει η ερευνητική επιτροπή.

Το αεροσκάφος του προέδρου του γαλλικού ομίλου συγκρούστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης με εκχιονιστικό όχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας και μετά συνετρίβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Κριστόφ ντε Μαρζερί, οι δύο πιλότοι και η αεροσυνοδός της πτήσης. 

Υπό κράτηση έχει τεθεί και ο οδηγός του εκχιονιστικού οχήματος Βλαντίμιρ Μαρτινένκο, ο οποίος ήταν σε κατάσταση μέθης σύμφωνα με τους ερευνητές, κάτι που διαψεύδει ο δικηγόρος του. 

Κατά την ανάκριση ο Μαρτινένκο δήλωσε ότι έχασε τον προσανατολισμό του. Όπως ισχυρίστηκε, δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι έμπαινε στην πίστα απογείωσης. 

EURONEWS

Οι Ρώσοι ερευνητές που αναλύουν τα «μαύρα κουτιά» της πτήσης μαζί με τους Γάλλους συναδέλφους τους έκαναν λόγο για «εγκληματική αμέλεια» της διοίκησης του αεροδρομίου και δεν απέκλεισαν την υπαιτιότητα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Εξάλλου, παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Αντρέι Ντιακόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Σολντσόφ. 

Πηγή του αεροδρομίου Βνούκοβο που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας που ήλεγχε την απογείωση του αεροσκάφους του προέδρου του γαλλικού ομίλου την ώρα του δυστυχήματος ήταν μια νεαρή δόκιμη που είχε προσληφθεί τον Αύγουστο.

Ωστόσο, αυτή ενεργούσε υπό την εποπτεία ενός γνωστού ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, του Αλεξάντρ Κρουγκλόφ. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή